Krema od nevena recept kako se pravi

kremaKrema od nevena je jedna od omiljenih krema, zbog svog umirujućeg lekovitog dejstva na kožu. Recept za kremu i postupak kako se pravi nije toliko komplikovan da ovu kremu ne bi mogli napraviti sami kod kuće. Nevenova krema ima blagotvorno dejstvo na osteljivu i nežnu kožu, te je mogu koristiti i deca. Pravljenjem ove kreme ili masti od nevena dobijamo preparat, koji omogućava da se iskoriste antiupalna svojstva nevena kao lekovite biljke.

Recepti za kremu od nevena

Mast od nevena

Stari narodni recept kaže da se kao sastojak koristi svinjska mast. Oprana svinjska mast se istopi i dodaju se cvetovi nevena. Sve se greje 10 minuta na umerenoj temperaturi, a onda se poklopi i ostavi preko noći da stoji. Kasnije se ponovo zagreje i procedi kroz gazu. Mast od nevena se čuva u frižideru.

½ šolje svinjske masti
¼ šolje suvog cveta nevena

Krema od nevena

Za sve one, kojima svinjska mast nije prihvatljivo rešenje, postoji i alternativa. Kao alternativa se koristi pčelinji vosak i maslinovo ulje. Maslinovo ulje i latice nevena se ugreju 10 minuta na umerenu temperaturu, zatim skloniti i ostaviti poklopljeno nekoliko sati. Potom procediti kroz gazu. Sipati ulje u šerpu i dodavati rendani pčelinji vosak, uz mešanje sve dok se ne rastopi. Sipajte preparat u pripremljenu teglicu i ostavite da se ohladi. Tako smo dobili kremu od nevena, bez svinjske masti. Ovakva nevenova krema je pogodna i za bebe, na primer, u slučaju ojeda, nakon promene pelena itd.

¼ šolje osušenog cveta nevena
½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
20 grama pčelinjeg voska

Za šta je sve dobra krema od nevena

Nevenova krema ima širok spektar delovanja i obzirom na to za šta se sve koristi, može se reći da svako ko je u mogućnosti treba da ima ovu kremu pri ruci. U mnogim situacijama može biti od koristi. Kremom od nevena se tretira koža u slučaju:

– manjih opekotina
– ogrebotina
ekcema
– ojeda
– kožnih osipa
– psorijaze
– ispucalih usana
– suve kože
– lišaja
– uboda insekata
– hemoroida
– upale vena

calendula officinalis

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!