Ekcem na rukama uzrok kod dece i odraslih slike krema

Kožno oboljenje ekcem na rukama pogađa dobar deo populacije. Uzrok nastanka je genetski faktor, ali i kontaktni alergeni mogu imati ulogu u pokretanju ove vrste ekcema. U nastavku teksta saznajte šta je ekcem i kako ga prepoznati, a pogledajte i slike kako izgleda na rukama.

Šta je ekcem i kako izgleda

Ekcem je oboljenje kože koje zovemo i atopijski dermatitis. Veoma često se javlja još u detinjstvu. Moguće je, jer dečja koža je osetljiva, podložna iritacijama i upalama. Ekcem na rukama kod dece se u pubertetu može povući, a može se i vratiti. Kod odraslih se zna pojaviti kada je koža ruku u dodiru sa nekim materijama koje jednostavno ne podnosi. Za to kažemo kontaktni dermatitis, a ustvari isto se radi o ekcemu na rukama. Postoje neke rizične grupe, na primer osobe koje rade na čišćenju, mehanici, u zdravstvu, frizerskim salonima i na sličnim poslovima gde su često u kontaktu sa hemikalijama i drugim iritantima koji mogu delovati na kožu ruku.
Kada su u pitanju za ekcem na rukama simptomi, odnosno kako ga prepoznati, treba istaći da ga karakterišu crvenilo kože i svrab na rukama, a može biti i bol, suva koža do tačke pucanja, ispucala koža na rukama i plikovi. Može se uočiti na prstima, između prstiju, na dlanovima itd. Ovo dovodi do problema prilikom svakodnevnih aktivnosti, jer ruke koristimo za sve. Zaista može ružno da izgleda na rukama, ali ono što je bitno jeste da ručni ekcem nije zarazan, te ne trebate zazirati i bežati od osoba koje ga imaju. Ne možete ga dobiti od druge osobe, niti ga preneti nekom drugom.

Kako kontrolisati ekcem na rukama

Razmislite malo, koje su supstance gotovo svakodnevno u dodiru sa vašim rukama i to vam može pomoći da otkrijete uzrok i zaštitite kožu od dalje iritacije. Ako sumnjate na neku supstancu, koja je u dodiru sa vašim rukama kod kuće ili na poslu, obratite se lekaru da uradi test, kako bi se utvrdilo da li ta materija predstavlja vaš problem. Lekar vam može pomoći i u tome kako ćete na dalje da se odnosite prema svojim rukama i da ih negujete. Kontrola i briga za ruke treba da vam postanu svakodnevna rutina.
Uzmimo primer, kako mnogi automehaničari pri radu dolaze u kontart sa prljavštinom i hemikalijama, a ne koriste rukavice. Postoje rukavice koje dobro prijanjaju i prate liniju ruku, tako da se ne gubi osećaj u radu, a ruke su ipak zaštićene. Postoje rukavice za jednokaratnu upotrebu, koje nisu tako skupe, a praktične su. Slično je i kod drugih ’’rizičnih’’ profesija. I kod kuće treba imati rukavice, najbolje je pamučne, da bi se koristile kada se obavljaju neki kućni poslovi.
Da bi kontrolisali ekcem potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:
– ruke se peru mlakom vodom i blagim sapunom bez mirisa, nežno se brišu i o odmah potom se hidriraju
– najefikasniji hidratanti za ruke su određene kreme, masti ili ulja. Treba ih držati blizu lavaboa, tako da svaki put kada operemo ruke, ne zaboravimo  naneti hidratant koji je tu u blizini.
– izbegavajte ručno pranje posuđa
– ne dolazite u dodir sa materijama koje su opasne za vaše ruke
– koristite zaštitne rukavice

Kako lečiti ekcem na rukama

Dakle, držanje pod kontrolom ekcema na rukama je moguće kombinacijom pravilnog pranja, hidriranja i zaštite, a da vidimo sad kako se leči ekcem. Lekovi koji se mogu kupiti bez recepta su oni za hidriranje kože ili da umire osip, svrab i crvenilo, a na lekarski recept se daju kortikosteroidi ili sistemski lekovi, ako to lekar prepiše. Za lečenje ekcema se može koristiti i fototerapija ili terapija svetlom, gde se pogođeno područje kože izlaže svetlosti, uz medicinski nadzor.
Istraživanja su pokazala da i određene alternativne metode u lečenju ekcema mogu biti korisne. Alternativne metode podrazumevaju upotrebu nekih biljnih preparata, kao što je recimo kokosovo ulje. U alternativne metode ubrajamo i meditaciju, akupunkturu, akupresuru i masažu. Sve ove metode pomažu za oslobađanje od stresa, a veruje se da je i stres mogući okidač za atopijski dermatitis tj. ekcem.
Neki od lekova za ekcem se možda već nalaze u vašoj kuhinji. Uzmimo primer kokosovog ulja, koje je poznato po tome što sprečava infekcije na koži i pruža joj izvesnu zaštitu. Jednom ili dva puta na dan naneti kokosovo ulje na vlažnu kožu. Obavezno neka to bude hladno ceđeno ili devičansko kokosovo ulje, jer se pri njegovom pravljenju ne koriste nikakve hemikalije. I druga prirodna ulja, kao recimo lavandino ulje, jojobino ulje, maslinovo ulje, ulje noćurka i sl. mogu da se primene na ekcem, jer imaju slično dejstvo.
U slučaju da nemate ova ulja, tretman možete probati sa suncokretovim uljem, ukoliko nemate alergiju na semenke suncokreta.
Neko primenjuje i kupke, gde se koriste prirodni biljni sastojci, kao što su ovsena kaša, limun, cvetovi kamilice uz dodavanje sode bikarbone.
Danas se pravi krema za ekcem na rukama u produkciji raznih travara i biljnih apoteka, pa i to treba imati u vidu. Potrebno je testirati dejstvo prirodnih lekova na vaš ekcem, pa će se videti njihov efekat.
Upornost u tretiranju i zaštiti ekcema ruku, gde nam to postaje svakodnevna rutina (kao što je pranje zuba), moguće je izlečiti ekcem.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!