Valunzi u menopauzi simptomi iskustva koliko traju i prirodni lekovi

Šta su valunzi? Koliko dugo traju i kako ih ublažiiti? Kakva su iskustva? Koji su prirodni lekovi za valunge? Karakteristični su valunzi u menopauzi kod žena. To su neprijatni talasi vrućine, koji izazivaju znojenje i crvenilo. Ujedno su i najčešći simptomi menopauze. Ako vas muče valunzi, probajte ih ublažiti. Ako imate napade vrućine, a niste sigurni da li je to, obratite se vašem lekaru.

Uzroci nastanka valunga

Nisu pozati konkretni uzroci, ali sasvim sigurno je da to ima veze sa promenama, koje se dešavaju u ženskom organizmu u menopauzi, a te promene su zapravo hormonske prirode. Zbog pada nivoa estrogena u periodu menopauze dolazi do nekih promena u ženskom telu, a ovo uslovljava između ostalog i nalete vrućine.

Noćno znojenje

Kad su u pitanju valunzi u menopauzi iskustva pokazuju, da oni nisu samo karakteristični za dan, već se javlja i noćno znojenje. Ovo predstavlja dodatnu neprijatnost, zato što je noćno znojenje razlog buđenja, pa ponekad i nesanice. Zbog nedostatka sna, moguća je razdražljivost, pa žene treba razumeti.

Koliko traju valunzi i kada će proći

Neka od pitanja koje postavljaju žene, koje imaju valunge su, koliko dugo traju valunzi i kada će proći? To i nema nekih pravila, jer nisu sve žene iste. Dužina trajanja i intenzitet simptoma menopauze varira, pa je isto tako i sa valunzima. Kod nekih žena se valunzi javljaju u blažoj, a kod nekih u težoj formi. Neke žene imaju valunge samo na početku menopauze, a neke tokom cele menopauze. Iskustva nam govore da valunzi u većini slučajeva slabe kako vreme prolazi. Kada će proći valunzi ne može se tačno znati, ali može se uticati na njihov intenzitet, tako što ćemo promeniti neke loše navike, pre svega u jelu i piću.

Kako ublažiti valunge

Tokom perioda menopauze valunzi su verovatno neizbežni, ali ako izbegavate neke stvari možda ćete ih ublažiti. To su kafa, alkohol, cigarete, začinjena hrana, odeća od sintetike i sl. Posebno je nepodnošljivo tokom leta, kada su visoke temperature. Treba se rashladiti. Upotreba klima uređaja u zatvorenom, izbegavenje boravka napolju kada su vrućine, prilagođavanje odeće i pamučna odeća se preporučuje. Redovna svakodnevna fizička aktivnost. Šetnja, plivanje, vožnja bicikla, časovi plesa, joga i sl. doprinose da se telo znoji, onda kada je to normalno, pri fizičkoj aktivnosti. Vežbe disanja su veoma korisne. Večera treba biti lagana i količinski umerena, da ne bi bilo noćnog znojenja. Za spavanje treba birati materijale koji rashlađuju.

Prirodni lekovi za valunge

Njabolje je ići kod ginekologa da utvrdite da li su vaši simptomi zapravo valunzi u menopauzi. Ako se ispostavi da je to slučaj, onda znate da je to nešto prirodno, a vi se potrudite da minimizirate njihov negativan uticaj na vaš kvalitet života. U nekim slučajevima lekari preporučuju hormonsku terapiju. Ali većina žena stvari rešava prirodno. Uzimaju se neki vitaminski dodaci ishrani, kao i prirodni lekovi za valunge u menopauzi, kao što su čajevi, tinkture, kapsule i sl.

Čaj protiv valunga u menopauzi

Lekovite biljke za valunge u menopauzi su pravi izbor. Od nekih biljaka može da se pravi čaj protiv valunga u menopauzi, a neke se koriste u vidu kapi, tableta i različitih preparata. U tu svrhu se koristi čaj od virka koji ublažava simptome menopauze, a isto tako je dobra tinktura virka ili tinktura konopljike. Postoje i druge biljke koje su korisne, pa se tako pravi čaj od žalfije i anisa.
Kod nas je malo poznata biljka cimicifuga, a globalno se dosta koristi baš za ovu namenu. Od nje se prave različiti preparati, a lekari širom sveta je preporučuju za ublažavanje simptoma menopauze i valunga naravno.
Sledeća biljka koja je vrlo korisna je crvena detelina, jer ona je kao i žalfija dobar izvor fitoestrogena. Pravi se čaj od crvene dateline. Najbolje je da se posavetujete sa vašim ginekologom oko izbora prirodnih lekova.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!