Kašnjenje menstruacije

ženaKašnjenje menstruacije može da ukazuje na trudnoću, ali svakako ne mora da znači da je to u pitanju, jer postoje i drugi razlozi za kašnjenje menstruacije. Nekad brinete bez razloga, jer je dobijete, ali sa zakašnjenjem. Dešava se da menstruacija kasni 5, 7, 10 i više dana. Ako je to više od 10 trebalo bi da se javite ginekologu da se utvrdi o čemu se radi. Ne postoje apsolutno redovne menstruacije, ali se smatra da je normalno, ako se javljaju na svakih 23-35 dana i to je individualno. Najčešći razlozi za kašnjenje menstruacije su izostanak ovulacije (anovulacija), trudnoća i cista na jajniku. Međutim dešava se da su razlozi kašnjenja menstruacije i upotreba nekih lekova, stresne životne situacije, bolest, dijeta, intenzivna fizička aktivnost i slično.

Anovulacija

Anovulacija ili nedostatak ovulacije je česta pojava kod devojčica koje tek ulaze u reproduktivni period i još nije uspostavljena redovnost menstruacija. Na to utiču hormoni. Isto tako anovulacija se dešava i kod žena koje su na kraju reproduktivnog perioda (primenopauza), blizu menopauze, pa se menstruacije dešavaju sve ređe.

Trudnoća

Trudnoća je nekom razlog za sreću, nekom za brigu, a nekom i za jedno i za drugo. Zavisi dosta i od toga da li je trudnoća neželjena ili želite bebu. U svakom slučaju trudnoća je normalno fiziološko stanje organizma za koje često kažemo drugo stanje. Trudnoća je period koji mora da prođe da bi se rodila beba, a većini roditelja je rođenje deteta jedan od najsrećnijih trenutaka u životu.

Cista na jajniku

O cisti na jajniku smo već pisali pa možete pročitati ovde

Redovna menstruacija

Interesantno je da se normalno funkcionisanje jajnika i redovnost menstruacije može obezbediti redovnom upotrebom pilula za kontracepciju, ali u tom slučaju nije moguće začeće. Naravno ovo nije osnovni razlog uzimanja pilula za kontracepciju i oko toga se treba konsultovati sa ginekologom.
Postoje i biljke koje mogu da pomognu u regulisanju menstrualnog ciklusa i normalnom funkcionisanju reproduktivnih organa. Navodimo neke od tih biljaka:
Virak ili vrkuta je biljka koja, između ostalog, reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse.
Kineska anđelika ili Dong Quai (Angelica sinensis) deluje kod poremećaja i kašnjenja menstruacije, kao i bolnih menstruacija. Deluje na jačanje materice i uopšte na kompletnu zaštitu urogenitalnog trakta žene od infekcija.
Biljke divlji jam (Dioscorea villosa) i konopljika (Vitex agnus castus) imaju progesteronsko dejstvo i one tako regulišu normalan rad hormona u ženskom organizmu.
Očajnica ili macina trava se u narodu smatra korisnom biljkom za zdravlje jajnika, redovnost menstrualnih ciklusa, ali i lakše začeće.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Kašnjenje menstruacije“

  1. Imala zadnju menstrusciju 16 oktobra a 19oktobra sam imala operaciju glave.Jos nisam dobila.Test je negativan.Da li moze anestezija I inekcije sto sam dobijala da uticu na izostanak iste?Da jos nesto ostavila sam cigarete pre dva meseca.

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!