Tinktura kapi od koprive recept

kopriveTinktura ili kapi od koprive imaju lekovita svojstva, a mogu se lako napraviti kod kuće, po uradi sam principu.  Ima onih koji ne znaju za njene kvalitete, a ima i onih koji beže od nje da se ne ožare, ali činjenica je da je kopriva vrlo lekovita biljka. Može se iskoristiti na više načina, ta njena lekovitost, a jedan od njih je spravljanje tinkture od koprive, koja će se koristiti u vidu kapi. Kopriva je jestiva biljka i prva sveža hrana kad nastupi proleće. Vrlo često je porede sa spanaćem, samo što je kopriva divlja i lekovitija biljka. Treba samo voditi računa odakle se bere, jer voli da raste na prljavim terenima. Nikako blizu kanalizacije, puteva, deponija.

Kako napraviti tinkturu od koprive

Kopriva je lekovita u potpunosti, ali nekako se najviše koriste listovi. Za tinkturu mogu da se koriste listovi, stabljika, koren. Biljka se ubere u proleće ili jesen i očisti od nečistoća, a zatim se isecka na komadiće. Jednu do dve šolje iseckane koprive treba preliti sa 1 l rakije (loze, komovice), najbolje domaće. Sve ovo stoji 2 nedelje, a svakodnevno treba promućkati. Potom se procedi i tinktuira je gotova. Konzumira se tako što se nakapa 10-15 kapi u čašu vode i popije pre svakog obroka.

Zašto je dobra tinktura od koprive

Kopriva može da se uzima na ovaj način iz više razloga. Preporučuje se anemičnim osobama. Osobe koje su sklone urinarnim infekcijama mogu da uzimaju kapi od koprive. Kopriva je dobar diuretik, pa stoga pomaže izbacivanje vode iz organizma. Tinkturu od koprive mogu uzimati oni koji su skloni alergijama, naročito pre polenske alergije. Poznato je da kopriva ublažava takve alergijske reakcije. Kopriva čisti krv i jetru. Jača imunitet, pa štiti čoveka od virusa i bakterija. Uzima se i u slučaju slabe kose, za jačanje korena. Neko koristi ovu tinkturu i za spoljašnju upotrebu i utrljava je u koren kose, za jačanje i sprečavanje opadanja.

Osim tinkture kopriva se koristi i za pravljenje drugih preparata od koprive, ali i kao hrana. Čaj od koprive, ulje od koprive, šamponi i kupke od koprive, čorba od koprive, proja od koprive, seme od koprive sa medom, sok od koprive su neke mogućnosti kako da konzumirate ovu izuzetnu biljku.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!