Rusomača (hoću neću) čaj za zaustavljanje krvarenja

rusomacaBiljka rusomača ili hoću neću koristi se za čaj koji omogućava zaustavljanje krvarenja. Po tome je najpoznatija, iako čaj od rusomače ispoljava još neka korisna dejstva. U suštini rusomača je dragocen korov. Ima neverovatnu moć da zaustavlja krvarenje i spolja i iznutra. U narodnoj medicini to je lek za obilno menstrualno krvarenje, krvarenje hemoroida, krv u mokraći, krvarenje iz nosa itd. Ovu biljku treba uvek imati pri ruci. Da ne bude zabune latinski naziv je  Capsella bursa pastoris.

Rusomača biljka

Rusomača je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka koja može da poraste do 50 cm. To je korovska biljka koja raste gotovo svuda. Spada u familiju krstašica. Listovi do zemlje su krupniji, perasto izdeljeni i formiraju rozetu, dok su oni na stabljikama sitniji. Gornji deo stabljike bude u belim cvetićima, a na vrhu su pupoljci. Rusomača cveta od ranog proleća, do kasne jeseni. Lekovit je nadzemni deo biljke u cvetu. Plod je u obliku srca. Ne beru se stare biljke, nego mlađe, koje su lekovitije. Biljka hoću neću se lako razmnožava semenom, pa je moguće da se poseje i gaji. Rusomača je poznata i pod drugim nazivima, kao devojačka trava, tarčužak, pastirska torbica, voli me ne voli me i sl.

Kako se pravi čaj od rusomače

Jednu veliku kašiku herbe rusomače preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti pola sata. Potom procediti i piti sa ili bez zaslađivača. Piju se 3 šolje čaja dnevno, po jedna pre svakog obroka.
Čaj od rusomače se koristi kod urinarnih infekcija sa krvarenjem, kod krvarenja hemoroida ili čira, kod menstrualnih odliva. Jak čaj od rusomače može se upotrebiti i spolja na otvorene rane. Može da se namoči na vatu i kao tapon gurne u nos radi zaustavljanja krvarenja iz nosa. Koristi se rusomača i u kombinaciji sa drugim biljkama u čajnim mešavinama protiv belog pranja,protiv kamena i krvarenja bubrega, za jačanje materice i snižavanje pritiska. Nije preporučljiva upotreba rusomače u trudnoći.

biljka hocu necu

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!