Gorocvet biljka (Adonis vernalis) za srce – stanište lekovitost čaj

Gorocvet je lekovita i otrovna biljka iz porodice ljutića, pa je ne treba koristiti bez stručnog nadzora. Raste kao samonikla, uglavnom u Vojvodini, gde spada u zaštićene biljne vrste još od 1978. godine. Gorocvet je lep i lekovit, pa zato i previše eksploatisan u prošlosti. Nagla i neracionalna potrošnja, gde je biljka vađena sa korenom, uticala je da je gorocvet dosta proređen. Posebno se ističe kao koristan sastojak u proizvodnji lekova za srčana oboljenja. Latinski naziv je Adonis vernalis. Adonis u nazivu potiče od grčkog boga Adonisa, a vernalis znači prolećni. Za ovu biljku koriste se još narodna imena zečji mak, žuta sasa, goracvet, gospina vlas i dr.

Karakteristike

Gorocvet je višegodišnja zeljasta biljka. Iz krupnog, sjajnog i tamnog rizoma razvijaju se brojne stabljike u rano proleće. Nadzemni deo biljke je visine 30-40 cm. Neke stabljike imaju jedan cvet na vrhu, a neke uopšte nemaju. Gorocvet cveta u proleće, od marta do maja. U rano proleće zlatnožutne cvetne glavice predstavljaju pravi ukras prirode. Plodovi su orašice. Opet treba istaći da je cela biljka otrovna. Ni stoka neće da je pase.

Stanište

Gde raste gorocvet biljka u prirodi? Najviše ga ima u zemljama oko Crnog mora, zatim u jugoistočnoj i srednjoj Evropi. U našoj zemlji je najviše zastupljen u Vojvodini i to Deliblatskoj peščari i na Fruškoj gori. Raste kao korov na plitkim, siromašnim, suvim i peskovitim zemljištima. Odgovaraju mu osunčane pozicije i suve livade.

Sastav

Sadrži kardiotonične heterozide. Najbitniji su adonitoksin i cimarin. Još sadrži kumarine, flavonoide, saponine, fitosterine itd.

Lekovitost

Još u dalekoj prošlosti u južnoj Rusiji se koristio gorocvet kao narodni lek protiv vodene bolesti. Ova izuzetna lekovita biljka je iz narodne medicine, prihvaćena i u školskoj medicini. Još krajem 19. veka je zabeleženo slično dejstvo kao kod digitalisa, kada je u pitanju tretman srčanih oboljenja. Može se davati kao zamena za digitalis u slučajevima gde se on ne može koristiti. Gorocvet biljka za srce ne proizvodi naviku, nema kumulativno dejstvo, te se može dati i kod hroničnih slučajeva. Primećena je i sličnost gorocveta i primorskog luka, kada je diuretsko delovanje u pitanju, te se daje kao diuretik kod vodene bolesti, angine pektoris i u slučaju trovanja nikotinom.
Dakle, gorocvet se koristi kod kardiovaskularnih bolesti kao kardiotonik, jak diuretik i sedativ. Primenjuje se i kod nesanice i epilepsije. Gorocvet se upotrebljava i u homeopatiji za lečenje hipertireoze, upale pluća, angine pektoris i reume.

Čaj od gorocveta

Čaj od gorocveta se pravi kao infuz, što znači da se suva herba biljke prelije sa vrelom vodom. Kao droga se koristi nadzemni deo biljke sa cvetom. Mala kašičica gorocveta se prelije sa 250 ml kipuće vode. Posle 20 minuta procedite i pije se ova količina na kašiku u 3 do 6 porcija, a da se popije sve u jednom danu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!