Kako zaustaviti krvarenje krv iz nosa

krvKrv iz nosa može krenuti iz više razloga. Nekim osobama često ide krv iz nosa, a nekom gotovo nikad. Krvarenje iz nosa se obično desi iznenada. U tom trenutku predstavlja neprijatnost, a može izazvati i uznemirenost. Onaj ko krvari samo želi da što pre zaustavi krvarenje. Treba biti pribran i ne treba paničiti. To važi za osobu koja krvari, kao i za one koji su sa njom.Postoje razne teorije kako treba postupiti da bi se zaustavila krv iz nosa.
.

Zašto krene krv iz nosa

Razlozi krvarenja iz nosa su brojni. Obično su bezazleni, a ređe razlozi mogu biti ozbiljne bolesti. Krvarenje iz nosa se može desiti zbog čačkanja nosa i drugih mehaničkih povreda nosne sluznice. Deca se u igri često znaju povrediti pa im ide krv iz nosa. Sportisti isto tako mogu doživeti povredu kada im krene krv na nos. Neko se potuče pa mu krene krv na nos itd.
Neretko se dešava zimi da krene krvarenje iz nosa, jer su tad aktuelne prehlade i respiratorne infekcije, kod nekog upala sinusa, a sluzokoža nosa je veoma osetljiva. Preterana upotreba kapi za nos može da ošteti sluzokožu nosa. Osim toga zimi smo izloženi većem kolebanju temperature i vlage vazduha. Napolju je recimo vazduh hladan i vlažan, a unutra je suv i topao, zbog grejanja. Sve ovo iritira nosnu sluznicu. Moguće je ublažiti ovaj problem stavljanjem posuda sa vodom na radijatore, kako bi bilo više vlage u prostorijama. Povremeno vlaženje nosne sluznice morskom vodom u spreju ili fiziološkim rastvorom nije loša ideja.
Proleće je godišnje doba, kada nije isključeno krvarenje iz nosa, jer kod mnogih osoba koje su alergične na polen, ovo je jedna od alergijskih reakcija. Kijanje je sasvim uobičajeno, ali nekom krene i krv na nos.
Kardiovaskularne bolesti, uzimanje pojedinih lekova, kao i sklonost ka krvarenju mogu biti neki od razloga.

Zaustavljanje krvarenja

Kada krene krv na nos, ona može da kapa ili da lije. Ako krv ide u manjem obimu probajte je zaustaviti tako što ćete da udišete na nos, a izdišete na usta. Ne treba leći. Ako nos krvari više potrebno je sesti i telo držati uspravno, a zabaciti glavu unazad, da bi se pritisle vratne žile.
Drugi način je da se glava nagne napred, a da se nos zapuši prstima. U takvom položaju treba ostati nekoliko minuta. Na vrat se može staviti mokar peškir. Kada se krvarenje zaustavi potreban je odmor. Treba leći, ali ne vodoravno, već u polusedeći položaj. Nekoliko sati nisu preporučljivi topli napitci.

Biljka rusomača može zaustaviti krvarenje

Pomalo zaboravljena, ali izuzetna lekovita biljka koja se koristi za zaustavljanje krvarenja je rusomača ili latinski Capsella bursa pastoris. Jači čaj od ove biljke može da zaustavi i krvarenje iz nosa. Potrebno ga je ukapati ili staviti natopljene tampone u nos. Rusomača se koristi i za druge vrste krvarenja, spolja i iznutra. Najviše se upotrebaljava kod krvarenja vena i bubrega.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!