Pasja trava troskot čaj kao lek

troskotTroskot biljka ili pasja trava je korov koji se koristi kao lek i to kao čaj od troskota. Mnogi znaju da je troskot korov, ali ne znaju koliko je lekovita ova biljka i za njih je to iznenađenje. Može se naći kod nas svuda u prirodi. Pasja trava je široko rasprostranjena biljka. Latinski naziv za troskot je Polygonum aviculare. Drugi naziv je ptičija trava, živinska trava, troskotac, dvornik, krupnik itd.

Troskot biljka opis i karakteristike

Pasja trava (troskot) je jednogodišnja biljka. Stabljika je razgranata i polegla, dužine oko 50 cm. Na stabljici se nalaze sitni,izduženi listovi. Cvetovi su mali beli, crvenkasti i roze u pazuhu listova. Biljka cveta tokom leta. Plod je sitan i trouglast. Nije zahtevna biljka, kao i većina korovskih. Može se primetiti pored puteva, na livadama, pašnjacima i oranicama. Uspeva i tamo gde druge biljke neće. Naravno, ako ga beremo, to treba činiti izvan naseljenih mesta, gde nema zagađenja.

Sastav i lekovitost

Kao lek za čaj od troskota koristi se osušen nadzemni deo ove biljke. Troskot je uglavnom taninska i flavonoidna droga. Sadrži fenolske kiseline, silicijumovu kiselinu, šećere, sluz, glikozide, antocijane, kumarine i dr. U prošlosti se troskot čaj koristio za lečenje tuberkuloze i upale pluća, samostalno ili sa nekim drugim biljkama u mešavini. Danas se troskot kao lek više primenjuje kod krvarenja hemoroida, jer zaustavlja krvarenje, kao i kod proširenih i upaljenih vena, zatim za zaustavljanje dijareje i protiv noćnog mokrenja. Prema tome, u narodnoj medicini troskot kao lek se upotrebljava za izmokravanje, razređivanje sekrecije kod bronhitisa, sredstvo za iskašljavanje, stopira manja površinska krvarenja, za upaljenu sluzokožu i kožu, te za skupljanje tkiva.

Kako se pravi čaj od troskota

Malu kafenu kašiku čaja od troskota preliti sa 2 dl hladne vode, te zagrevati do ključanja. Neka ključa 5 minuta, a onda skloniti i ostaviti tako još 10 minuta. Potom procediti čaj od pasje trave. Piju se 3 šolje čaja na dan, pre svakog obroka.

polygonum-aviculare

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!