Kako se pravi tinktura od gaveza recept

gavezTinktura od gaveza ima jednostavan recept kako se priprema, a poseduje izuzetnu isceliteljsku moć. Upotreba se preporučuje za bolesti zglobova i reumu, kad dosadašnje lečenje nije pomoglo, gavez tinktura olakšava tegobe. Iskustva su zaista dobra. Koristi se kod preloma, čak ako ima rana i upalnih procesa. Kod upaljenih vena i hemoroida se daje, ali se kombinuje i sa drugim biljkama. U slučaju udaraca, modrica, uboda insekata isto može pomoći. Evidentno je da se koristi i u kozmetičke svrhe, jer neki kažu da im pomaže tinktura od gaveza za lice i protiv bora.

Kako napraviti tinkturu od gaveza

Koren gaveza se vadi iz zemlje. Može se iskopati u proleće ili u jesen. Kada se malo prisuši, čisti se četkom, da se zemlja ukloni. Onda peremo korenje gaveza. Potom se sitno nasecka i stavlja u flašu. Kada je to gotovo, treba naliti domaću rakiju, ne baš skroz do vrha. Ide oko 100 grama korena gaveza na 0,7 litara rakije. Istina ove količine nisu striktno definisane, pa neko stavlja i više gaveza, te tako dobija tinkturu jačeg dejstva. Ostaviti da stoji na toplom, blizu izvora toplote ili na suncu. Povremeno promućkati. Treba tako stajati 2 nedelje. Procediti i sipati u teglice ili flašice i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Koristiti po potrebi. Obično se obolelo mesto tretira 2-3 puta na dan. Treba naglasiti da je ova tinktura isključivo namenjena za upotrebu spolja.

Tinktura od gaveza za lice

Tinktura gaveza se najčešće u svrhu upotrebe za lice, kombinuje sa nevenom. Dobro deluje protiv akni, staračkih pega i drugih promena na koži lica. Fino neguje kožu lica, a može i za ruke da se koristi. Obnavlja ćelije kože i tkiva, po čemu je gavez inače prepoznatljiv. Najčešće se koristi tako što se nanosi uveče na lice, neposredno pred spavanje i to u tankom sloju. Ujutro sa umivanjem jednostavno saperemo sa lica.

Kako deluje gavez

Gavez u sebi ima razne sastojke, ali posebno je važan alantoin. Možemo slobodno kazati da je ovo najznačajniji sastojak korena gaveza. Alantoin stimuliše razmenu materija, regeneraciju ćelija, obnavljanje tkiva. Kao rezultat imamo epitelizaciju kože, srastanje polomljenih kostiju, zacelivanje povreda. Spolja je upotreba gaveza bezbedna, ali oralna upotreba gaveza bi bila rizična, jer on ima sastojke koji toksično deluju na jetru. Osim alkoholne tinkture od gaveza, koriste se za spoljnu upotrebu i čaj za obloge, gel, prašk, krema i mast od gaveza.

tinktura od gaveza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!