Podubica biljka – čaj od podubice za želudac tinktura i vino

Podubica je zeljasta višegodišnja biljka, latinskog naziva Teucrium chamaedrys, koja pripada porodici Lamiacetae. Ima i druge nazive, kao dubčac, dubčica, dubačac, dubac, dupčac,  zubatac, mravak i dr. Biljka podubica se više ceni u narodnoj medicini, nego u naučnoj. U planinskim krajevima, to je omiljen narodni lek. Najviše se koristi za lečenje organa za varenje. Bezbedna je za upotrebu, u smislu da nije toksična, ali ipak kod osetljivih osoba može da izazove neke simptome i reakcije.  Najčešće se priprema čaj od podubice, prah, tinktura i vino od podubice.

Karakteristike

Podubica naraste do 30 cm u visinu. Stabljika je četverougaona, u podnožju drvenasta i bez listova. Listovi su oblika ovalnog, nazubljeni po obodu i sjajni sa lica. Cvetovi izbijaju iz pazuha lista i obično su ružičasti, ljubičasti, a ređe i beli. Cveta od maja do septembra. Otporna je na sušu i oskudno zemljište.

Stanište

Ima je u južnoj Evropi, Kavkazu, severnoj Africi i Maloj Aziji. Raste na osunčanim mestima od 500 do 2000 m nadmorske visine. Voli suve predele, naročito krečnjak. Sreće se po obodima listopadnih šuma, a posebno hrastovih, gde obrazuje guste tepihe.

Upotreba

Upotrebljava se nadzemni deo biljke, koji je lekovit, i to vrhovi grančica i listovi. Sakupljati ih treba početkom cvetanja. Suši se u hladu, na promaji. Miris je prijatan, a ukus gorak i opor. Nije ni čudo, jer sadrži gorke materije, tanine, saponizide (holin, marubin itd.) i etarsko ulje u malim količinama. Od osušene herbe pravi se podubica čaj.

Šta leči podubica

Koristimo je pre svega za organe za varenje, pa kažemo da je čaj od podubice za želudac, mada podubica ima šire dejstvo. Stimuliše rad creva, lučenje žuči, poboljšava apetit, jača želudac i organizam uopšte. Koristi se kod bolest jetre, žuči i bubrega, te kod neuhranjenosti, proliva kod dece, belog pranja, hroničnog bronhitisa, kostobolje, reumatoidnog artritisa. Koristi se i spolja, jer ima blago protivupalno dejstvo. Dezinfikuje rane, čireve i hemoroide. Ima sličan hemijski sastav, pa i lekovito dejstvo, kao srodna joj biljka iva.

Kako se priprema čaj od podubice

Jednu kafenu kašiku herbe (po nekim izvorima 10 g), preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da stoji 10 minuta i to poklopljeno. Procediti i piti bez šećera, 2-3 šolje na dan, pre jela. To je gorki čaj i verovatno zbog toga nije baš omiljen, jer bi se u suprotnom više koristio.
Osim na ovaj način čaj od podubice se može koristiti i u mešavinama čajeva.

Tinktura od podubice

20 g podubice ide na 1 dl jake domaće rakije. Zatvorite u teglicu i ostavite 21 dan. Svakodnevno promućkati. Na kraju procediti i koristiti.

Vino od podubice

Za vino od podubice treba nam 1 l crnog vina i 200 g podubice. Ostaviti 8 dana da odleži. Koristi se kao narodni lek za jačanje, protiv slabosti, malokrvnosti i spolja za ispiranje rana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!