Kako se pravi salata od cvekle kuvane, sveže, za zimu

Salata od cvekle za zimu može da se pravi u teglama za zimnicu, iako i tada ima sveže cvekle u prodaji. Recepti kako se priprema salata od cvekle su brojni. Može da se sprema od sveže, kuvane ili pečene cvekle. U svakom slučaju salata je sjajna mogućnost da iskoristimo sve ono što nam cvekla, kao izuzetna namirnica nudi.

Salata od kuvane cvekle

Salata od kuvane cvekle se pravi tako, što prvo dobro operemo cveklu, pa je stavimo u šerpu da se kuva oko 1 h. Dužina kuvanja zavisi od toga kolike su cvekle, pa da bi bile brže gotove, predlažemo izaberite sitnije. Kada je cvekla gotova, procedite i neka se ohladi, pa tek onda ljuštimo koru. Ovo treba podvući, jer kada se cvekla kuva sa korom, onda se svi važni sastojci zadrže u njoj, kao i prepoznatljiva boja. Oljuštene kuvane cvekle sečemo na kolutove.
Salata od pečene cvekle isto tako može da se pravi. Neko više voli da cveklu peče u pećnici, a možda je to i bolje. Uglavnom postupak pripreme je sličan. Peče se cvekla, a tek kad je gotova ljušti se i seče.
Isečenu cveklu za salatu treba malo začiniti, tako da se dodaje ulje, začini i sirće ili limunov sok. Najbolje se kombinuje salata od cvekle sa belim lukom sitno seckanim ili gnječenim. Ko ne podnosi beli luk, može praviti drugu ništa lošiju kombinaciju, što je ustvari salata od cvekle sa kimom. Inače, ide odlično kao prilog uz mnoga jela.

Salata od cvekle u tegli

Cvekla u tegli ima da se kupi u marketima, ali je često domaćice prave kao deo zimnice. Salata od cvekle za zimu se kuva kako je već opisano. Pošto cveklu isečemo na listove ili kolutiće, onda njom punimo već unapred pripremljene tegle. Za 10 tegli treba oko 7 kg cvekle. Odvojeno se kuva 4,5 l vode, 0,5 l sirćeta, 6 kašika šećera, 2 velike kašike soli i konzervans. Kada proključa onda se ov atečnost nalije u tegle. Zaklopiti i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi, a kasnije se salata od cvekle za zimnicu odloži na policu u špajz.

Salata od sveže cvekle

Salata od sveže cvekle se ne kuva, nego cveklu samo operemo i oljuštimo, pa je rendamo tako svežu. Sveža cvekla se kobinuje najviše sa jabukom i šargarepom, koje se isto tako sveže oljušte i izrendaju. Dodati samo limunov sok i maslinovo ulje i izmešati dobro. Tako smo dobili fantastičnu vitaminsku salatu od sveže cvekle.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!