Kako napraviti čaj od borovih iglica i za šta je dobar

Čaj od borovih iglica je prepun antioksidanata, vitamina C i A (koga zapravo ima 4-5 više nego u soku od pomorandže), jača imunitet i pročišćava disajne puteve. Ovaj čaj vekovima se koristi i kao osvežavajući napitak i kao lekoviti napitak. Mnogi su se u prošlosti spasili od katastrofalnog naleta bolesti skorbut, ispijanjem ovog čaja.

Od kojih četinara se koriste iglice

Stablo tisa čiji vrh izgleda kao bor, ali nije, otrovno je – čuvajte se ravnih iglica. Istočni beli bor je uobičajen, lako se prepoznaje po tome što njegove iglice rastu u pet grupa i od njih se pravi ukusan čaj. Neke vrste bora, kao i drveće koje liči na borove, ali zapravo nisu, poput vrste tisa, zapravo su toksične za piće. Ali mnogi drugi, uključujući istočni bijeli bor i plemenitu jelku (koja je zapravo iz porodice bora), ukusni su i sigurni za piće. Bezbedna je i smreka. Ako sami berete ove iglice morate ih prepoznati. Obavezno napravite domaći zadatak na utvrđivanju vrste bora koju berite pre nego što počnete da uživate u čaju.

Starije ili mlađe iglice

Kakve iglice za čaj ubrati, zavisi od vaše potrebe. Starije iglice imaju veću koncentraciju vitamina C, ali ukus je gorak. Mlađe iglice će čaj učiniti slađim, prijatnijim i jednostavno pitkijim. Možete razlikovati starost iglica po njihovoj boji i smeštaju na grani. Mlađe iglice su obično drečavo zelene boje i nalaze se na samim vrhovima grana. Starije iglice su tamnije, zagasitije boje i nalaze se u dnu grana.

Priprema

Uberite lepu svežu grančicu, isperite je da biste se rešili bilo kakvih oštećenja ili prljavštine, a zatim igle skinite sa grane. Ako radite sa dugim iglicama, poput onih sa istočnog belog bora, i narežite ih u mali lonac ili šerpu. Isecite ih na manje komade. Manje iglice nema potrebe seckati.
U šerpu sipati tri šolje vode i držati na laganoj vatri. Zatim isključite ili uklonite sa vatre (ovo jevažno), a u vodu dodajte oko pola šolje svežih iglica. Nikad ne kuvajte čaj od borove iglice. One se stavljaju zapravo u vruću vodu. To se zove oparak. Kuvanjem bi se uništio vitamin C, a ovako ipak ostaje tu, kao i drugi sastojci. Želite li jači čaj, jednostavno dodajte više iglica, umesto da povećavate toplotu.
Sada neka vaš čaj od borovoh iglica odstoji oko 20 minuta poklopljen ili dok iglice ne potonu na dno vaše šerpe. U tom trenutku možete iglice procediti ili ostaviti unutra dok pijete. Ako planirate da odložite čaj za kasnije, izvadite iglice kako biste sprečili prekomerno razlaganje u vodi.
Druga metoda je da svoje borove iglice stavite u posudu za čaj, stavite cedilo u kriglu i prelijete vrućom vodu. Pustite da odstoji 20 minuta, a zatim uklonite cedilo i uživajte u čaju.
U čaj od borovih iglica, možete dodati malo limuna i meda, što će samo još poboljšati ukus.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!