Malina vilamet – sadnja letnje sorte visokog prinosa

malinaMalina vilamet je krupna, bordo crvena i veoma ukusna bobica. Sazreva i bere se od sredine pa do kraja leta. Vilamet (Willamette) je letnja sorta maline. Pretežno je trnovita, a neki varijeteti mogu biti i bez trnja. Cveta od aprila do juna i cvetovi su beli. Najbolje uspeva na plodnom zemljištu, gde ima dosta sunčanih dana i uz navodnjavanje. U tom slučaju možemo očekivati dobar kvalitet plodova i veliki prinos. Bobice su mirisne i relativno čvrste, pogodne za jelo u svežem stanju, kao i za zamrzavanje. Uzgoj malina vilamet sorte je dosta zastupljen i kod nas i u svetu. U Americi je vilamet vodeća sorta, a kod nas je isto dosta popularna. Sadnice dostižu 3 metra.

Uzgoj vilameta

Zasad treba podići na plodnom zemljištu, gde postoji mogućnost navodnjavanja i gde su uslovi takvi da ima puno sunčanih dana. Vilamet može da preživi zime i do -30 stepeni. Pogodno je blago kiselo zemljište. Podiže se žica na stubovima, za koju se kasnije vežu izdanci. Neki proizvođači za uzgoj vilameta, ulažu dodatna sredstva u mrežu za natkrivanje, koja štiti od grada i jakog sunca. To je neka vrsta osiguranja roda, ali zasena omogućava i veće prinose.

Sadnja maline vilamet i sadnice

Vilamet sadnice su dostupne i kod nas. Cena sadnica vilamet maline može da varira u zavisnosti koliko sadnica uzimate. Sadnja se može obavljati u jesen ili u proleće, ali stručnjaci preporučuju jesenju sadnju. Sadnja maline vilamet se vrši u dobro pripremljeno zemljište. Iskopa se rupa duplo veća od korena. Po potrebi se dodaje kompost i zemlja sa kojom je sadnica došla. Sadi se u redove. Međuredno rastojanje je 2,5 m, a rastojanje u redu između sadnica je 25 cm. Nakon sadnje potrebno je dobro zaliti biljku, a sadnice vilameta potkratiti na 20 cm iznad tla.

Prinos vilamet maline

Malina vilamet daje dobre prinose. Ako se pravilno neguje, prinos može da se kreće oko 15 tona po hektaru, pa čak i više uz primenu svih mera i uz idealne klimatske uslove. Rekordan prinos maline vilamet je 30 t/ha.

Malina vilamet orezivanje

Neophodno je orezivanje maline vilamet. I od toga zavisi budući rod. Najbolje je da se odmah nakon berbe, stabljika koja je dala rod skrati do zemlje. Time se sprečava i razvoj bolesti. Ponekad je potrebno proređivanje, jer sadnice mogu da se razgranaju i postanu veoma bujne i podmlađivanje (uklanjanje starih, polomljenih i bolesnih izdanaka). Postoji neko pravilo, da se orezuje trećina svake maline.

Bolesti i zaštita

Neke od najčešćih bolesti su rđa, plamenjača korena maline, gljivice antraknoza, pepelnica. Tretiranje se vrši pre početka vegetacije, tokom vegetacije pre cvetanja i nakon berbe.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!