Crvene alge agar agar

agar agarFosilni ostaci ukazuju da su crvene alge izuzetno stara grupa organizama, možda i preko milijardu godina. Agar agar alge su grupa od oko 30 vrsta crvenih algi, od kojih se dobija agar agar želatinozna materija, koja se koristi u prehrambenoj industriji. Smatra se da postoji više od 5000 vrsta crvenih algi, koje pretežno naseljavaju topla mora i okeane, a samo jedan mali broj živi u slatkim vodama. To su uglavnom višećelijski organizmi, koji mogu da žive na velikim dubinama. Površina tela crvenih algi je sluzava, a tu se gomila kalcijum karbonat, koji im daje čvrstinu. Telo im je krupno i pričvršćeno za stene, može se granati ili ne. Crvene alge koriste hlorofil a i d u procesu fotosinteze. Nemaju pokretne stadijume u svom razviću i ne kreću se pomoću bičeva. Razmnožavanje je bespolno i polno.

Šta je fikoeritrin?

Fikoeritrin je crveni pigment od koga ustvari potiče boja crvenih algi. On je dominantan, pa tako zamaskira hlorofil. Fikoeritrini usvajaju plavi deo spektra svetlosti, a emituju crveni. Plavi deo svetlosnog spektra ima osobinu da prodire najdublje u vodu, tako ove crvene alge mogu naseljavati i opstajati i u većim morskim dubinama, gde je količina svetlosti minimalna.

Proizvodi od crvenih algi

Neke crvene alge se koriste u ishrani ljudi, kao salata, varivo i dodatak jelima. Najviše se koriste porfira (Porphyra) i rodimenija (Rhodymenia). Porfira je posebno cenjena kao hrana u Japanu. Najpoznatiji proizvod od crvenih algi je agar agar polisaharid. Agar agar prah se prodaje kao sredstvo za želiranje, pa se koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju pudinga, sladoleda, marmelada i sl. Ovaj želatin bez mirisa se može naći u specijalizovanim radnjama. Agar agar proizvodima daje čvrstinu i zadržava vlagu. Od njega se prave i kapsule za lekove. Agar agar se stavlja u hleb za dijabetičare umesto skroba. Primenjuje se kao lek kod nekih problema sa želucem. Dobra je podrška varenju, deluje protiv zatvora i smiruje upalne procese. Agar se koristi i u laboratorijskim uslovima, kao dodatak podlogama za gajenje mikroorganizama ili biljaka. Proizvodi od crvenih algi se još  koriste i kao insekticidi. Neki sastojci koji su izolovani iz crvenih algi predstavljaju jak insekticid protiv larvi komaraca.

crvene alge

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!