Monociti u krvi povišeni i sniženi referentne vrednosti

monocitiŠta su monociti? Monociti su jedna vrsta leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca. Mogu biti sniženi i povišeni monociti u krvi, a najbolje je kada se kreću u granicama referentne vrednosti. Najbrojnija su frakcija  leukocita i imaju višestruk uticaj na imunu funkciju. U spoljašnjoj sredini nalaze se različiti činioci, koji mogu imati uticaj na čovekov imunitet. Zaštitu nam pružaju bela krvna zrnca i monociti kao njihov deo. Odupiru se virusima, bakterijama i gljivicama. U čovekovoj krvi imamo najmanje 3 vrste monocita.

Još neke karakteristike monocita

Monociti imaju više funkcija, što im omogućava da se izbore za očuvanje imuniteta i zdravlje. Na primer, sposobni su da promene svoj oblik ćelije, pre suočavanja sa ’’neprijateljem’’. Tada su poznati pod nazivom makrofagi. Monociti se produkuju u koštanoj srži, a zatim putem krvi cirkulišu do svih delova tela. Po stvaranju potrebno je 2-3 dana da procirkulišu u krvi i tada kreću u tkiva u telu. Čine od 3%-8% svih leukocita u krvi. Monociti su nezrele ćelije, čija je sposobnost da se bore relativno mala, međutim kad uđu u tkiva napreduju i mogu preći u makrofagi, a oni imju odličnu sposobnost za borbu. Ukoliko je potrebno dešava se transformacija u makrofage.

Povišeni monociti

Povišeni monociti u krvi ili monocitoza može da ukaže na različita oboljenja. Neki procesi u organizmu, koji mogu povećati monocite su:
– hronične upale
– stres
– granulomatozna bolest
– Kušingov sindrom
– nekroza
– sarkoidoza
– virusne groznice
– imuno posredovna bolest

Sniženi monociti

Sniženi monociti u krvi ili monocitopenija. Bolesti koje utiču na koštanu srž, mogu da izazovu snižene monocite u krvi, jer oni se tu proizvode. Sniženi monociti mogu biti pod uticajem hiv virusa, nekih vrsta anemije, reumatoidnog artritisa i nedostatka vitamina iz B kompleksa.

Monociti referentne vrednosti

Kada se vadi krv u laboratoriji monociti se dobijaju u okviru leukocitarne formule, koja nam mnogo toga može reći o stanju našeg organizma. Konkretno za monocite referentne vrednosti su 2-10% ili 0,1-1.0*109/L.

Šta ako monociti nisu u granicama

Ako nivo monocita nije u granicama treba potražiti mišljenje lekara, da bi se utvrdilo šta je uzrok. Razlog može biti od obične, do ozbiljne bolesti. U ishranu treba uvesti više svežeg voća i povrća, kao i nezasićene masnoće, posebno omega 3.

krvna-zrnca

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!