Petni trn bol u peti simptomi i prirodno lečenje

trn-u-petiPostoji više razloga koji mogu biti odgovorni za bol u peti, a jedan od njih zovemo petni trn. Naziv petni trn slikovito opisuje bol koji je ponekad stvarno toliko neprijatan da se čini kao da je trn u peti ili ekser. Postoje karakteristični simptomi, kao i mogućnosti za prirodno lečenje. Šta je zapravo petni trn ili petna bodlja? Radi se o izpupčenju na petnoj kosti, uglavnom nadole. Calcar calcanei, kako glasi stručan naziv za ovaj izraštaj na peti, je čast deformitet kostiju stopala. Naravno ako su prisutni simptomi kao što je bol, poželjno je mišljenje lekara, jer može biti bol u peti i iz drugih razloga.

Koje sve bolesti mogu izazvati bol u peti

– fasciitis tabana
– reumatoidni artritis
– osteoarthritis
– ankilozni spondilitis
– infekcije kod pacijenta sa dijabetesom
– prelom pete

Ostali činioci koji doprinose razvoju bola u peti su :
– veća telesna težina
– zanimanja koja zahtevaju dugotrajno stajanje (konobar, stomatolog, frizer, fizički radnik)
– loša nekvalitetna obuća
– degeneracija pete u starosti

Simptomi  petnog trna obuhvataju

Prosečan pacijent je između 40 i 60 godina star, sa simptomima na jednoj nozi, a retko kad na obe. Bol u peti se javlja ujutro, pri ustajanju iz kreveta i stajanju na noge ili posle odmora. Nakon kratkotrajnog koračanja, bol jenjava. Većina pacijenata ovaj bol u peti opisuje kao probadanje igle ili trna. Dosadan bol je prisutan i nakon dugotrajnog hodanja ili stajanja, a bola se oslobađamo sedenjem ili ležanjem.

Dijagnoza kod lekara

Dijagnoza uključuje pregled, a moguće je da će lekar da zahteva neke pretrage, kako bi se isključili drugi uzroci bolesti. Na primer možda ćete morati da idete na rendgen, skenirenje, analize krvi itd.

Lečenje petnog trna

Lečenje može biti neoperativno i operativno. Operativno je retko. Kod neoperativnog lečenja, koje je uglavnom uspešno, koriste se lekovi antiinflamatorni i analgetici. Koristi se adekvatna fleksibilna obuća, sa odgovarajućim ulošcima za pete. Primenjuju se vežbe istezanja skeleta i mišića stopala. Fizikalna terapija uz upotrebu različitih talasa je delotvorna. Moguća je upotreba injekcija steroida u lečenju. Za petni trn potrebni su intervali odmora. Poželjno je prebacivanje težine na prednji deo tabana. Ako neoperativno lečenje ne daje rezultate i ako je bol u peti i dalje prisutan tek onda se razmišlja o operativnom lečenju.

Prirodni lekovi

U našem narodu uvek postoje prirodni lekovi za bolesti, pa tako i za petni trn. Ove alternativne metode za prirodno lečenje petnog trna, svode se pre svega na upotrebu raznih obloga koje se stavljaju na bolno mesto.

Tinktura od aspirina

10 tableta aspirina smrviti da se dobije prah, a potom iz preliti sa ¼ l komove rakije ili 70% alkohola. Ostaviti da odstoji 24 sata. Promućkati i namočiti gazu svaki put pre spavanja. Zaviti bolno mesto, odnosno petu, pa preko toga obložiti najlon kesom, a onda obuti čarapu. Tako spavati, a ujutru skinuti. Oprati toplom vodom i namazati kremom.

Obloge od meda i soli

Namazati petu mešavinom meda i morske soli u odnosu 1 prema 1. Preko toga zaviti gazu, a onda i najlon kesu, te obuti čarapu. Spavati sa tim, a onda ujutro oprati. Ponavljati svako veče dok bol ne umine.

Obloge od kupusa i meda

Poznate su obloge od kupusa, a koriste se i u ovoj situaciji. Na list kupusa se stavi malo meda i to ćemo gazom da pričvrstimo na bolno mesto. Držati preko noći i ponavljati redovno, sve dok postoji bol u peti.

Obloge od krompira

Izrenda se sirov krompir sa ljuskom i stavi se u gazu, pa na petu. Obloge od krompira će ublažiti snažan bol koji je prisutan.

Bolja cirkulacija krvi

Poznato je da se bol u nekom delu tela može smanjiti, ako se poboljša cirkulacija krvi. Tako je i kod bola u peti. Neko lagano lupka petom o pod, drugi samo trljaju petu o tepih, a ima i onih koji kažu da im je pomogla masaža sa rakijom komovicom.

bol-u-peti

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!