Kompot od jabuka za zimnicu recept kako se pravi

jabukeRecept za domaći kompot od jabuka je sada tu. Ljubitelji uživaju u ukusu kompota, a kažu da je kompot od jabuka za probavu dobar lek. Pravi se za zimnicu u jesen i ostavlja u teglama. Velike količine svežih jabuka pristižu u jesen, jer tada većina sorti sazreva, pa je onda i cena niža. Iskreno rečeno, jabuka ima tokom cele godine, tako da ne mora da se pravi kompot za zimnicu, nego bilo koji dan, kad poželimo. Može da se sprema sa cimetom i drugim začinima, a bez šećera, sa medom.
Neki ljudi više vole mešano voće u kompotu, pa se kod njih priprema kompot od jabuka i krušaka ili kompot od jabuka i suvih šljiva. Moguće su razne ukusne kombinacije. Pogodan je kompot od jabuka za bebe, ali o tačnom vremenu kada ga uvesti u ishranu, treba konsultovati pedijatra.

Kompot od jabuka za svaki dan

Dosadilo vam je da pijete kafu, čaj i sok iz prodavnice svakodnevno. Probajte napraviti kompot od jabuka po ovom receptu kao zdravije i ukusno osveženje. Jabuke je potrebno oprati, pa oljuštiti koru, zatim očistiti semenke i iseckati na kriške. Treba napomenuti da se za kompot uglavnom koriste kisele ili nakisele jebuke. Ubaciti u ključalu vodu i kuvati maksimalno 15 minuta. U toku kuvanja se dodaje cimet, kolutovi limuna i šećer ako ga koristite. Kada je gotovo, kompot treba da se ohladi. Ko više voli zdraviji kompot od jabuka sa medom, med dodaje u prohlađen kompot u šolji umesto šećera. Ukus je zaista divan i gotovo da nema niko kome se ovaj desert ne sviđa, jedino što neko više voli tečni deo, a neko jabuke iz kompota. Može da se čuva u frižideru i do nedelju dana.

Sastojci

1 kg jabuka
1 l vode
70 grama šećera ili meda
1 limun
1 štapić cimeta

Kompot od jabuka za zimu

Kompot od jabuka za zimnicu pravi se nešto drugačije, jer on duže stoji i čuva se do zime. Jabuke se isto operu, oljušte i očiste od semenki, pa se iseku na kriške. Kriške jabuka se potope neko vreme u vodu sa limunom. To bi trebalo da spreči jabuke da promene boju, odnosno da potamne. Onda te kriške slažemo, u već unapred pripremljene sterilisane tegle. Na dno svake tegle stavimo deo štapića vanile ili cimeta. Neko još voli da doda suvo grožđe, koje prethodno opere i razmekša u vreloj vodi. Sada u tegle dodajemo šećerni sirup, koji smo skuvali od vode i šećera. Može se dodati još malo limunovog soka. Kada vrelim sirupom prelijemo jabuke, onda zavrnemo poklopac tegle. Držati tegle u rerni da se greju na oko 70 stepeni, bar 20 minuta. Šećer i pasterizacija konzervišu jabuke, tako da će kompot od jabuka moći duže da se čuva.

Sastojci

1 kg jabuka
1 l vode
70 grama šećera
1 limun
štapić vanile ili cimeta

kompot od jabuka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!