Sok od đumbira i limuna

djumbir i limunSok od đumbira i limuna je jedan od onih sokova koji se prave kod kuće, a tako su dobri protiv prehlade, za podizanje imuniteta, kod dijeta za mršavljenje, te protiv celulita i masnih naslaga. I samostalno upotrebljeni su vrlo efikasni, a ovaj spoj daje bar dvostruko efikasniji učinak. Zašto bi za otklanjanje prehlade ili jačanje imuniteta, pa čak i mršavljenje, uzimali neke veštačke preparate i lekove. Prvo probajte sok od đumbira i limuna.

Recept za sok od đumbira i limuna

Ko ima sokovnik, neka kroz njega propusti 2 limuna i koren đumbira od 5 cm. Naravno prethodno treba skinuti koru sa limuna i oljuštiti koren đumbira. Dobija se koncentrovan i prilično jak sok, koji mora da se razredi sa vodom, kao uostalom i limunada. Predlažemo da to bude flaširana izvorska negazirana voda. Vode treba dodati onoliko koliko je potrebno da vam ovo piće bude pitko. Obično je ovo količina dovoljna za 3-4 čaše soka, pa se prema tome treba ravnati. Piće zasladite medom ili stevijom i uživajte.
Ako vam se svidi ova kombinacija, možete probati da dodate i druge citruse, kao što su pomorandža, limeta, grejp ili pomelo.
Ko nema sokovnik ili ne želi da pravi sok od đumbira i limuna na sokovnik, može jednostavno da iscedi limun na cediljku za argume, a đumbir jednostavno izrenda, pa se ovo pomeša zajedno. Sve treba malo da odstoji, pa posle sok može i da se procedi, ako nekom smetaju komadići đumbira u soku. Ostalo je sve isto, doda se voda i zaslađivač.
Nema potrebe da se ovaj sok kuva, zagreva, konzerviše i uopšte da se čuva. Svu naporavljenu količinu popijte isti dan. 24 sata može da se čuva u frižideru. Kad vam sok ponovo zatreba, napravićete ga opet, jer đumbir i limun su dostupni gotovo tokom cele godine.

Koje su prednosti upotrebe đumbira i limuna

Đumbir je poznat kao imunostimulator. Deluje protiv virusa i bakterija, pa je dobar zaštitnik, preventivno i u toku prehlade. Efikasan je za pročišćavanje disajnih puteva i pojačava cirkulaciju. Koristi se još i protiv glavobolje, mučnine, vraća energiju usled zamora. Koristan je za pravilno varenje hrane i čišćenje organizma.

Limun se još u dalekoj prošlosti koristio kao dezinfekciono sredstvo. Njime se dezinfikovala i voda za piće. Danas je nezamenjiv sastojak u kuhinji, prirodnoj medicini, kozmetici. Limun je neverovatno dobar antioksidans. Sadrži limunsku kiselinu koja sprečava razvoj otrovnih materija u organizmu, razgrađuje masnoće i poboljšava usvajanje korisnih sastojaka. Sadrži minerale i vitamine koji sprečavaju razvoj bolesti, te usporavaju procese starenja. Sa tako malo kalorija i osobinom razgradnje masti, poželjan je faktor u svakoj dijeti za mršavljenje. U kuhinji može zameniti sirće za salatu, piće koje nedostaje i naravno svojim kiselkastim ukusom i prelepim mirisom popravlja kvalitet nekih jela. U mnogim jelima stvarno limun igra značajnu ulogu. Limunova kora je isto tako izuzetno korisna. Može se upotrebiti u ishrani, ali i za lekovite preparate. Jedan od takvih preparata koji sadrži limunovu koru je Todoxin.
Limun je sjajan prirodni dezodorans. Dezinfikuje i uništava bakterije ispod pazuha, a time neutrališe neprijatne mirise.
Evo i nekoliko praktičnih saveta:
– Da bi limun zadržao svoju svežinu možete ga čuvati u posudi sa vodom
– Da bi limun imao više soka držite ga nekoliko minuta u toploj vodi pa cedite
– Da bi limun dao više soka trljajte ga o sto ili između ruku, pa onda cedite

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!