Liker od višanja (višnjevača) recept

visnjevacaLiker od višanja je piće koje se tradicionalno pije i priprema u našim krajevima, a poznato je još i pod nazivom višnjevača rakija ili višnjevac. Kako se pravi u domaćinstvima, recept je svima nama dostupan i prenosi se s kolena na koleno. Dobar domaćin uvek voli da se pohvali dobrim pićem pred gostima, a jedno od pića koje treba imati u ponudi je popularna domaća višnjevača. Liker od višanja se pije sam, a često se meša sa drugim pićima, pa je na taj način sastavni deo različitih koktela. Komercijalni kupovni, uglavnom nije tako dobar, kao domaći liker od višanja, koji vrlo lako možemo sami napraviti.

Liker od višanja recept

Potrebne su nam sveže zrele višnje koje se beru ili kupuju tokom leta. Nismo probali, ali sigurno može da se pravi višnjevača od smrznutih višanja, koje prethodno treba odmrznuti. Kao alkohol se koristi uglavnom lozovača rakija ili votka. Od začina se može dodati karanfilić, cimet i štapić vanile. Naravno svaki liker je sladak, pa je i šećer među sastojcima. Neki ljudi izbegavaju šećer, pa prave liker od višanja sa medom, što je svakako zdravija varijanta. Potrebna nam je i jedna velika staklena tegla u kojoj će se izmešati svi sastojci. Višnje očistiti od peteljki i oprati, pa smestiti u teglu. Zatim sipati šećer ili med i naliti rakiju. Kada je sve unutra, tegla se drži na toplom osunčanom mestu 40 dana uz redovno mućkanje ili mešanje da se šećer rastopi. Posle toga se procedi i sipa u flaše uz pomoć levka. Držati flaše još nekoliko nedelja na sunčanom mestu, a potom ih prebaciti u ostavu i tek posle nekoliko meseci dobiće onu pravu karakterističnu boju višnjevače, kada je spremna za konzumiranje.

Sastojci

1 kg višanja
1 l rakije loze
500 gr šećera
začini po želji

Višnjevača na polici

Treba iskoristiti sezonu višanja, jer liker od višanja je prosto napraviti, a nije ni mnogo skup. Višnjevača je deo zimnice, tako se i čuva u ostavi na polici. Tokom godine ćete pijuckati vaše piće kao aperitiv. Možete ponuditi goste, dodavati ga u recepte za kolače i praviti koktele. Liker od višanja sa vinom se pije i lepo se slaže, kao i sa rumom.

liker od visanja

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Liker od višanja (višnjevača) recept“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!