Kako se pravi čaj od peršuna za mršavljenje i zdravlje priprema

persunČaj od peršuna se pravi i koristi za mršavljenje, izbacivanje tečnosti, za bubrege, kao lek za urinarne infekcije, redovnu menstruaciju, dobar je za lice. Sme li da se pije čaj od peršuna u trudnoći? Kako se priprema i za šta je dobar, saznaćete u nastavku. Lekoviti su list, plod i koren peršuna. Peršun je za zdravlje odličan, jer ova biljka pruža obilje vitamina i minerala organizmu. Bogat je vitaminima C, A, B1 i B2. Peršun je bogat kalijumom i odličan je diuretik. Ima dosta gvožđa, što je dobro za anemiju. Sadrži etarsko ulje, apiol, miristicin i flavonoide. Ovaj čaj ima dejstvo širokog spektra, tako da deluje i na snižavanje pritiska i holesterola. Može da poboljšava varenje, smiruje creva i otklanja gasove. Upotreba će isto tako otkoloniti loš zadah iz usta. Probajte i uverite se.

Kako napraviti čaj od peršuna

Čaj od peršuna priprema se od lista ili korena, od suvog ili svežeg peršuna. Jednu kašiku svežeg ili suvog peršuna preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Zatim procediti i piti topao. Mora da se ohladi skroz, ako dodajete limun i med u čaj. Pije se do 3 šolje na dan. Najbolje uzimati između obroka. Ne uzima se uveče pre spavanja, jer tera na mokrenje.

Čaj od peršuna i mršavljenje

U novije vreme čaj od peršuna se pije kao dijetetski napitak. Veruje se da pomaže za mršavljenje. U ovom slučaju korisno je to što deluje na izbacivanje tečnosti. Ispijati čaj od peršuna, znači preventivno delovati, da se suviše soli ne apsorbuje u telesna tkiva. Na taj način peršun tera otpad iz zeluca, bubrega, bešike i jetre, pa i ostalih delova tela. Time čaj od peršuna onemogućava celulit da nastane, te gomilanje masnih naslaga i višak telesne težine.

Peršun za bubrege i urinarne infekcije

Postoji podatak da je još u drugom svetskom ratu, upotrebljavan kod vojnika, kao lek za bubrege i protiv dizenterije. Utvrđeno je da je peršun koristan kod problema sa bubrezima i mokraćnim putevima. Podstiče izbacivanje tečnosti kao diuretik, time može doprineti da se izbaci pesak ili kamen iz bubrega, a poželjan je čaj i za urinarne infekcije. Peršun važi za jak prorodni lek, koji olakšava izmokravanje. Jedino kod jake upale bubrega se ne treba uzimati. Čaj od peršuna kao lek za bubrege, bolje je uzimati pod nadzorom lekara. Kod oštećenja bubrega može da iritira parenhim. U nekim zemljama je peršun priznat kao ravnopravan lek, za lečenje kamena u bubregu i infekciju mokraćne bešike.

Peršun za menstruaciju

Čaj od peršuna se već vekovima koristi u narodnoj medicini kao piće za menstruaciju, odnosno piće koje pomaže u redovnosti menstruacije. Veruje se da je za to zaslužan sastojak apiol, koji je sastavni deo ženskog hormona estrogena.

Čaj od peršuna u trudnoći?

Iako bi za mnoge  stvari bio koristan, mogao bi biti i štetan, pa se ne preporučuje čaj od peršuna u trudnoći. Naročito ne, bez nadzora lekara. Kao razlozi se navode, to što bi veća količina etarskog ulja mogla da iritira bubrežni parenhim i organe za varenje. Također, trudnice ne bi trebale da piju ovaj čaj zbog neželjenih hormonskih efekata. Međutim, odmah nakon trudnoće i porođaja, preporučuje se čaj od peršuna, radi bržeg vraćanja materice u prvobitni položaj nakon porođaja.

Čaj od korena peršuna za lice

Ječi čaj od korena peršuna koristi se za lice. Uz dodatak limunovog soka čaj od peršuna uklanja pege i fleke na licu i telu. Kožu lica trljati čajem od peršuna i limunovim sokom, svako jutro i veče. Ovo sredstvo se koristi i za izbeljivanje kože. Sam čaj može biti dobar tonik za čišćenje lica.

caj od persuna

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!