Domaći ajvar od pečenih paprika, barenih i zelenih recepti

paprikeJesen je vreme da se pravi domaći ajvar od paprika. Recepti su raznoliki. Možemo praviti ajvar od pečenih paprika u rerni ili na roštilju, neko ga pravi od barenih paprika, a neko čak voli ajvar od zelenih paprika. Svako želi da ga ima u svojoj zimnici, da bude podmiren sa teglicama ajvara, sve do naredne sezone paprika.

Ajvar od pečenih paprika

Ispeći paprike na roštilju ili u rerni sukcesivno. Paprika za ajvar zahteva da se ispeče ravnomerno sa svih strana, jer se onda lakše i brže uprži. Pečene paprike se zatim stavljaju u šerpe ili lonce sa poklopcima. Tako poklopljene paprike treba da odstoje i da se upare, radi lakšeg ljuštenja. Nakon nekoliko sati paprika bi trebala lako da se ljušti. Uklonite kožicu, peteljke i semenke sa parike, ali nemojte prati paprike sa vodom, da ne saperete sokove. Paprike se potom cede, jer bude dosta tečnosti nakon pečenja. Sada na mašinu za mlevenje mesa samleti paprike. U šerpu u kojoj ćete upržiti papriku sipajte ulje i sirće. Kad bude vrelo onda dodati paprike. Dodati so, a ko voli ljut ajvar dodaje i ljute paprike. Ajvar upržiti tako najmanje 1 sat, pa i duže. Mešati stalno drvenom varjačom, da ajvar ne zagori. Kako da znamo da li je ajvar gotov? Pa ajvar treba da dobije određenu gustinu. Kad se zagrebe varjačom, da se vidi dno šerpe. Uprženi ajvar od pečenih paprika može da se dobije i iz rerne. Naime, paprike se stave u dublju tepsiju i uprže se u rerni. Treba probati i ovaj način. Kada je ajvar pripremljen, treba da imamo spremne sterilisane teglice. Sipa se ajvar u tegle i ne baš sasvim do vrha. Neko na vrh sipa vrelu mast da cvrči. Kad se stegne onda je kao hermetički zatvoreno. Pri upotrebi samo odstranimo mast i jedemo ajvar. Ima i onih koji koriste ulje. Neko samo okreće teglice naopačke i tako ih drži sve do momenta upotrebe. Ljudi se snalaze na razne načine kako bi domaći ajvar bio što zdraviji, bez upotrebe konzervansa.

Ajvar od barenih paprika

Postoji recept za ajvar od barenih paprika, gde se može koristiti i patlidžan. Za one koji ne vole da peku paprike, ovo je možda jednostavniji način. Papriku treba očistiti od semenki i peteljki, pa je iseći na filete. Patlidžan treba oljuštiti i iseći na komade. U velikom loncu sa vodom, gde ćete dodati so, šećer, sirće i esenciju, treba da sipate paprike i patlidžan i da ih kratko obarite. Izvaditi i ostaviti u cediljku da se ocedi. Zatim samleti na mašinu za mlevenje mesa. Prižiti na umerenoj temperaturi uz dodatak ulja oko 2 sata, ustvari dok ne postane dovoljno gust i upržen. Zatim sipati u sterilisane teglice i prmeniti već opisanu i uobičajenu proceduru.

Ajvar od zelenih paprika – maliđano

Maliđano ili zeleni ajvar pravi se od zelenih paprika i patlidžana. Koriste se zelene mesnate paprike. Ispeći papriku i patlidžan. Oljuštiti i očistiti papriku. Oljuštiti i patlidžan. Samleti sve zajedno na mašinu za mlevenje mesa. Sipati ulje da se zagreje i dodati povrće. Pržiti sve 1-2 sata. Pred kraj dodati so, šećer, sirće i senf. Dok je još toplo sipati u pripremljene tegle.

ajvar

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!