Kako zaštititi smokvu od izmrzavanja preko zime

Smokva je mediteranska biljka, koja se uspešno uzgaja i u kontinentalnim uslovima. Ljubitelji smokve najčešće je uzgajaju na svom posedu kao pojedinačno stablo, radi ukusnih plodova, mada ima i onih koji je drže više kao ukrasnu biljku, zato što izgleda atraktivno. Drvo smokve voli toplotu i proleće, leto i jesen u kontinentalnim krajevima su odgovarajući. Ali zima na kontinentu je bitno različita, nego ona na mediteranu i tada je smokva ugrožena. Tada joj treba posvetiti dodatnu pažnju, ukoliko želimo da opstane, tako što ćemo zaštititi smokvu preko zime. Ukusne i zrele plodove beremo krajem leta, a prednost je što smokva odlično uspeva bez prskanja hemikalijama, jedino joj je potrebna zaštita od izmrzavanja.

Zašto smokvu treba zaštititi?

Posebno su ugrožena mlada stabla smokve kada su niske temperature, ali kada je zima jako hladna, ni starije smokve nisu imune, jer smokva je termofilna vrsta i voli toplotu. Zato se preporučuje da se svaka smokva zaštiti.
Bar jednom u 10 godina, desi se da zima bude veoma hladna. Tada je moguće da temperatura vazduha u dužem vremenskom periodu ne ide iznad nule. Zna da bude i -20 stepeni. U takvim okolnostima, stablo smokve je ugroženo i može da izmrzne. Ne možemo da nagađamo koja će zima biti tako oštra, a koja neće. Zato svake zime valja zaštititi smokve, jer svaka je ta koja može biti fatalna za drvo smokve.

Kako da zaštitite smokvu

Smokva se štiti od izmrzavanja, tako što se stablo mladih biljaka obavije nekim materijalom. Ovo isto važi i za starija stabla smokve, iako su ona ipak nešto otpornija. Mogu se upotrebiti različiti materijali, važno je da se stablo obuče i utopli. U poljoprivrednoj apoteci može da se kupi veštački materijal agril folija, koji je adekvatan za ovu namenu, zato što je tanak i greje, a ipak poropušta izvesnu količinu vazduha i svetlosti. Tako da biljka može da diše. Naravno ljudi osim agrila koriste i druge materijale koji im se nađu pri ruci, kao jutane vreće, asure, kukuruzovinu, najlon, folije itd. Bitno je da se stablo smokve obavije i učvrsti pomoću kanapa ili samolepljive trake. Na isti način možemo da zaštitimo od izmrzavanja i druge voćke, koje su osetljive na zimu, kao što je kaki jabuka ili kivi.

Kada se stavlja i skida zaštita za smokvu?

Kada treba obaviti ovaj posao? Smokvu treba zaštititi pre zime, odnosno da ona na vreme bude spremna za jake mrazeve. Obavite ovaj posao krajem jeseni, kada opadne veći deo listova. Skinite zaštitu u proleće, čim prođe opasnost od mraza.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!