Bundevino ulje (bučino ulje) kako se pravi za zdravlje kao lek cena

bucino-uljeBučino ulje ili bundevino ulje se zapravo pravi od semena bundeve. Zašto kažemo da je dobro za zdravlje? Može li bučino ulje da se koristi kao lek? Gde kupiti ovo ulje i koja je cena? Odgovori slede. Ulje semena bundeve je efikasan prirodni lek za uvećanu prostatu. Ima jako antibakterijsko dejstvo. Poznata je i upotreba u kulinarstvu. Ukus podseća na orašaste plodove, tako da se lepo uklapa uz razna jela. Ako ga koristimo u kuhinji, najbolje je za salate, bez termičke obrade ulja. Termičkom obradom gubi svojstva, pa je šteta.

Kako se pravi bundevino ulje

Bučino ili bundevino ulje možemo praviti i kod kuće, mada je to mukotrpan posao. Treba izvaditi semenke iz bundeve, očistiti ih, oprati, pa osušiti, te peći u rerni na niskoj temperaturi. Za semenke bundeve bez ljuske (golice) najbolje je koristiti presu za ceđenje ulja, a ko je nema, može ih gnječiti u avanu. Za 1 l ulja treba 3 kg golica, a možda i više. To eventualno ima smisla za nekog ko ima svoje bundeve.
Cena za hladno ceđeno ulje semena bundeve, koje ima terapijsko dejstvo, nije baš svima pristupačna. Inače bučino ulje može se kupiti u bio radnjama ili naručiti preko interneta.

Lekovita svojstva

Za zdravlje se može uzimati preventivno, ali i ako već postoji neki problem. Bučino ulje kao lek je poznato odavno. To je jedan od najviše cenjenih prirodnih lekova, zbog bogatstva sastojaka koji se nalaze unutra. Ugljeni hidrati, belančevine, nezasićene masne kiseline (omega 6 i omega 9), fitosteroli, minerali  i vitamini su tu. U ovom ulju ima od minerala gvožđe, magnezijum, mangan, bakar, cink, selen, pa od vitamina C, E, B, K, D.
Najpoznatije je ulje semena bundeve kao lek za prostatu. Preporučuje se koristiti ga preventivno i to je ono najbolje za muškarce u srednjoj životnoj dobi, a naravno može i terapijski za lečenje uvećane prostate.  Alternativni lek za prostatu pogledajte ovde
Sem za prostatu bučino ulje je korisno i za:
– mokraćne infekcije kod muškaraca i žena
– poboljšanje plodnosti
– regulisanje holesterola
– pomaže kod kardiovaskularnih bolesti
– obnavlja crvena krvna zrnca
– jačanje imuniteta
– zdravlje kože i kose
– za bubrege
– za creva

Kako se koristi ulje semena bundeve kao lek za prostatu

Kada postoji dijagnoza da je prostata uvećana, onda kao lek treba uzimati hladno ceđeno bundevino ulje i to 2 supene kašike na dan. Tako se uzima 3 meseca ili dok problemi prestanu. Kasnije je dovoljno 1 kašiku dnevno. Iskustva su veoma dobra.

semena-bundeve

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Bundevino ulje (bučino ulje) kako se pravi za zdravlje kao lek cena“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!