Hokaido tikva uzgoj i recepti

hokkaido tikvaHokaido tikva ili japanska tikva je iz porodice bundeva ili buča. Vrlo je cenjena na trpezi, zbog kvalitetnog i ukusnog mesa. Ima prijatnu aromu, koja pomalo podseća na kesten. Mnogi su zainteresovani za uzgoj ove vrste ili su im pak potrebni recepti za spremanje. Hokaido tikva pleni svojim izgledom. Ima tvrdu naranžastu, pa čak i crvenu koru. Može dugo da se čuva i na taj način da bude izvor hranjivih sastojaka u toku zime. Hokaido bundeva stajanjem poprimi još lepši ukus, bar tako tvrde poznavaoci. Skladištenjem se unutar bundeve povećava udeo ugljenih hidrata i vitamina. Pogodno mesto za čuvanje je suv podrum ili tavan. Vrlo je važno da nema vlage i buđi, jer u protivnom bundeve mogu da propadnu. Može se čuvati i do 6 meseci u idealnim uslovima. Hokaido tikvu posebno obožavaju ljubitelji zdrave hrane i makrobiotike. Latinski naziv je Cucurbita maxima.

Uzgoj hokaido tikve

Seme hokaido tikve može se kupiti i kod nas. Mnogi  žele da je imaju u svom vrtu. Može se uspešno uzgajati na našim prostorima. To je jednogodišnja biljka. Seje se u proleće, kada prođu mrazevi. Seme se može sejati u sanduke i kutije sa zemljom u aprilu, pa se rasad kasnije presađuje na otvorenom. Kada se seje ili presađuje na otvorenom to je već maj mesec. Seme se stavlja na dubinu od 3-5 cm, a razmak između useva treba da bude 1 m. Kao i kod ostalih bundeva listovi i stabljike se šire, te je potrebno dosta prostora. Neophodno je dosta svetlosti i toplote, a ako pri tom ima i dovoljno vlage, onda raste veoma brzo. Hokaido tikva je skromna i zahvalna za uzgoj. Zahteva plodnu zemlju. Poželjno je navodnjavanje. Ako ima vode za navodnjavanje, onda se na jesen može očekivati dobra berba. Od setve do branja treba da prođe 90-120 dana. Primerci su najčešće teški do 1-4 kg. Nije teško uočiti kada je hokaido bundeva zrela. Kora treba da je glatka i tamno narandžasta do crvena. Pri berbi se ostavlja deo stabljike, radi lakšeg rukovanja i zbog dužeg trajanja. Uklanja se nepostreno pre upotrebe. Upotrebljava se meso hokaido bundeve, ali i semenke se mogu sačuvati (za jelo ili sa sejanje naredne godine).

Recepti sa hokaido tikvom

Hokaido tikva je izuzetno cenjena namirnica u kuhinji. Od nje može da se sprema supa, sos, džem, pita, nadev, prilog, može biti pečena, punjena, kuvana, grilovana na žaru itd. Ima mnogo mogućnosti i od vašeg ukusa i maštovitosti zavisi kako ćete pripremiti hokaido bundevu. Bitno je da pre upotrebe očistite unutrašnjost od semenki i vlakna.

Supa od hokaido bundeve

Iseći na kockice bundevu i propržiti na maslinovom ulju. Naliti vodu, posoliti i kuvati. Kad je skuvana, izmiksovati u blenderu, da ima željenu gustinu. Sipati u tanjire i dodati svež bosiljak, limunov sok i pavlaku.

Sastojci

hokaido tikva
maslinovo ulje
limun
bosiljak
pavlaka
so

Pržena hokaido bundeva kao prilog

Iseći hokaido tikvu na trake, kao pomfrit ili na kockice i propržiti na maslacu ili maslinovom ulju. Na kraju malo i posoliti. Ovako pripremljena hokaido tikva može biti izuzetan prilog uz mnoga jela.

Sastojci

hokaido tikva
maslac ili maslinovo ulje
so

Nutritivna vrednost i lekovita svojstva

Jedna šolja skuvane hokaido bundeve sadrži: kalorija 80 kcal, ugljenih hidrata 18 gr, proteina 1,8 gr, masti 0,6 gr, vlakna 5,7 gr, kalijum 896 mg, kalcijum 28 mg. Bogat je izvor i vitamina A, beta karotena.
Lekovita svojstva hokaido tikve su izuzetna. Pre svega deluje odlično na organe za varenje. Lako je svarljiva namirnica, koja čisti creva. Sastojci iz ove bundeve utiču na izbacivanje parazita, glista. Daje se i domaćim životinjama za izbacivanje parazita. Hokaido bundeva podržava rad vitalnih organa i to srca, bubrega, slezine i pankreasa. Sasvim je pogodna u ishrani dijabetičara. Hokaido semenke su korisne za muškarce koji pate od problema sa prostatom.

hokaido bundeva

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!