Muskatna butternut tikva uzgoj i recepti za bebe

butternut tikvaMuskatna ili butternut tikva je kruškolika vrsta, nešto slađa i aromatičnija nego ostale bundeve. Popularna je kultura za uzgoj i kod nas. Recepti za pripremu muskatne tikve su raznovrsni, a posebno se izdvaja kao omiljena hrana za bebe preko 6 meseci. Kora je žuta do narandžasta, a mesnati deo je još tamniji narandžast. Kada se preseče na pola po obliku izgleda kao tamburica. Ukus podseća na orašaste plodove, ali i na dinju. To je zimska tikva, što znači da može da se čuva preko zime. Ako postoje odgovarajući uslovi, a tu se pre svega misli na suvu prostoriju za skladištenje, butternut tikva može da se čuva čak 9 meseci. I stajanjem se ukus menja na bolje, pa postaje još lepša za jelo. Isečeni komadi, mogu se uspešno čuvati u frižideru, umotani u providnu foliju. Očišćena od kore i kuvana, pogodna je i za zamrzavanje. Latinski naziv je Cucurbita moschata.

Muskatna tikva uzgoj

Setva se obavlja kad prođe opasnost od mrazeva, pa čak i kasnije u odnosu na setvu bundeve ili tikvice. Seje se u redove, a međuredno rastojanje je 1,5 m. Razmak između useva u redu je 0,5 m. Voli toplotu, a ne hladnoću i preteranu vlagu. Od setve do branja prođe oko 3 meseca i više.  Negde u avgustu, a posebno u septembru muskatna tikva je zrela i tad postaje naradžasta. Zreli plodovi su obično teški 3-4 kg, mada to zavisi od sorte, jer ima i onih od 1 kg. U zavisnosti od toga koja je sorta prinosi se kreću od 30-100 t po hektaru.

Muskatna tikva recepti

Muskatna tikva je vrsta bundeve i priprema se na razne načine kao i ostale bundeve. Uklapa se perfektno i podjednako dobro uz slatka i slana jela. Ali ipak je muskatna ili butternut tikva najbolja za pripremu pita i kolača, jer je slasna i aromatična nešto više nego druge vrste. Sa cimetom i medom se jako fino uklapa. Priprema se kao kuvana i pečena muskatna tikva, a i supa od ove tikve je vrlo lepa. Recepte od butternut tikve pogledajte ovde

Butternut tikva za bebe

Mnogi roditelji se pitaju koja je to idealna hrana za bebu posle 6 meseca, kad bebe polako prelaze sa mlečne na čvrstu hranu. Kašice od banane ili pirinča su ono što svi znamo, ali mnogi nisu čuli da je butternut tikva odlična hrana za bebe. Daje se naravno bebama nakon 6 meseci i to u konsultaciji sa pedijatrom. Iako tikva spada u povrće uvodi se u bebinu ishranu kao voćna kašica. Uzima se pomešana sa voćnim kašicama ili samo kašica od pečene ili kuvane muskatne tikve. Bebe uglavnom dobro reaguju, dopada im se ovako kvalitetan zalogaj i rado ga jedu. Sem bebama i starijoj deci treba uvrstiti muskatnu tikvu u ishranu.

Nutritivna vrednost muskatne tikve

Muskatna tikva ima izuzetno veliki sadržaj beta karotena i to više u odnosu na šargarepu. Možemo reći da je to namirnica sa najviše beta karotena. Zbog vitamina A i B idealna je hrana i za porodilje i dojilje. Od minerala ima dosta kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora i mangana. Sadrži ugljene hidrate i našto belančevina, a masti gotovo da nema. Ovo je namirnica sa malo kalorija, a ima značajnu nutritivnu vrednost. Muskatna tikva ima 37 kcal kalorija na 100 grama. Sadrži vlakna koja imaju odličan utican na rad probavnog trakta. Nutricionisti veoma cene i rado preporučuju upotrebu ove namirnice.

muskatna tikva

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!