Divlji krastavac i kapi divljeg krastavca kao lek za sinuse (video)

divlji krastavacDivlji krastavac je neobična i retka zeljasta biljka. Poznata je po tome što se kapi divljeg krastavca u novije vreme koriste kao lek za sinuse. Latinski naziv je Ecballium elaterium. Divlji krastavac je poreklom iz Mediterana, a raste i uz Dunav. Iz korena rastu lozice, pa se formiraju žuti cvetovi, a od njih i plodovi koji liče na male krastavce obrasle dlačicama ili bodljicama. Krastavčići su dugački do 5 cm. Kada plod sazreva postaje sve labaviji na dršci. Ako se plod divljeg krastavaca dodirne ili pritisne, naglo izbacuje sok i seme iz sebe u vidu torpeda. Nekog će ovo iznenaditi, a nekom će biti zabavno. Nekad i spontano pucaju ti plodovi, kada su dovoljno zreli i tako izbacuju seme. To je jedinstvena strategija za razmnožavanje. Biljka je ustvari iz porodice bundeva. U nekim zemljama organizovan je uzgoj divljeg krastavca kao sirovine za farmaceutsku industriju. I seme je dostupno za kupiti.

Divlji krastavac otrov i lek

Postoje podaci da se divlji krastavac koristio u medicinske svrhe čak 2 milenijuma. Ali ipak ima nuspojave, jer deluje dosta agresivno na organizam, pored svih lekovitih osobina koje ima. U slučaju predoziranja moguća je upala organa za varenje, praćena grčevima, prolivima i slično. Divlji krastavac sadrži sastojak elaterin. To je jak laksativ, koji se nakad koristio za čišćenje. Biljka i posebno plod su otrovni, pa iako imaju i neka lekovita svojstva, ne preporučuje se koristiti je u izvornom obliku za lečenje. Međutim, u nekim zemljama, pa i kod nas, sok iz divljeg krastavca se ubrizgavao direktno u nozdrve, kao lek za lečenje upale sinusa. Ranije su postojali ti travari i narodni lekari koji bi pravili sok od divljeg krastavca za sinuse ili bi direktno ubrizgavali sadržaj divljeg krastavca u nozdrve pacijenta, pritiskom na plod. Nije poznato da li to još uvek neko radi kod nas. Na taj način mora da se primenjuje sa velikim oprezom i uz nadzor kvalifikovanog stručnjaka. Nema ni potrebe za tim, kada su danas dostupne kapi divljeg krastavca u biljnim apotekama. Koristio se kroz istoriju još, za lečenje reumatizma, srčanih i bubrežnih problema, te paralize, bolnih zglobova.

Kapi od divljeg krastavca i lečenje sinusa

Ove kapi se prave ustvari od soka divljeg krastavca. Striktno se treba pridržavati uputstva za primenu. Kapi se koriste najviše kod akutne i hronične upale sinusa. Iskustva korisnika su takva da nekim ljudima kapi divljeg krastavca zaista pomažu u lečenju sinusa, dok nekima i nisu bile od pomoći. Nakon što se uzmu kapi postoji protivupalno dejstvo. Moguće su reakcije u vidu peckanja i kijanja. U početku se može javiti bol, glavobolja i pojačano izbacivanje sekreta. Vremenom se ove nuspojave gube. Kapi divljeg krastavca se ne uzimaju preventivno, već kad nastupe simptomi upale sinusa. Kapi bi trebalo da pospeše izbacivanje sekrecije iz gornjih disajnih puteva, te smire upalu sinusa i ostale simptome koji je prete. Ne preporučuje se upotreba trudnicama i maloj deci.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!