Kako napraviti domaći sirup od belog sleza za suv kašalj

Sirup od belog sleza je odličan lek za suvi kašalj, koji još zovemo neproduktivni. Zna dosta dugo da traje i baš je dosadan kašalj. Tokom zime kada su prehlade mnogo učestalije, svako treba da ima ovaj preparat kod kuće. Posebno je pogodan za suvi kašalj kod dece, jer je decu malo teže naterati da piju čaj, a sirup se uzima na kašiku i jednako je efikasan. I kod odraslih je odličan izbor. Može se kupiti u apotekama, a jednostavno se pravi domaći sirup od belog sleza pa vam dajemo recept. Ovaj recept narodne medicine se prenosi sa generacije na generaciju, zato ga i vi negde sačuvajte, zatrebaće.

Sirup od belog sleza priprema

Ušpinovati šećer, ali paziti da ne zagori, nego da se blago karamelizuje. Zatim sklonite sa ringle i potom dodajte čašu vode. Vratite na ringlu i sačekajte da proključa. Potom treba dodati 2 kašike korena belog sleza. Zatim dodati kamilicu i neka kuva još samo 5 minuta. Šerpa se poklopi i ostavi sa strane bar 1 sat da se ohladi. Beli slez u sebi prirodno sadrži sluzave sastojke koji zgušnjavaju tečnost, pa će ona poprimiti formu sirupa, baš kako treba. Zatim se procedi sadržaj i čuva u čistoj teglici, a pije po potrebi.

Sastojci

15 kašika šećera
čaša vode
2 kašike korena belog sleza
3 kašike kamilice

Dejstvo sirupa od belog sleza

Dobra je kombinacija belog sleza i klamilice u ovom sirupu. Dejstvo sirupa od belog sleza je blagotvorno za sluzokožu, zato što je umiruje. Sirup praktično oblaže sluznicu ždrela i time smanjuje iritaciju i nadražaj. Upravo zbog te iritacije i nadražaja, opterećuje nas suv kašalj. Ovo je idealan sirup za suv kašalj, tako da nam u dobroj meri može pomoći. Osim toga ovaj sirup pomaže tako što ublažava upalu gornjih disajnih puteva, a naročito ako je povezana sa nadražajnim kašljem o kome govorimo.

Uputstvo za upotrebu i doziranje

Odrasli i deca preko 12 godina uzimaju 3 male kašike na dan. Deca od 6-12 godina uzimaju 2 kašike dnevno. Deca mlađa od 6 godina uzimaju jednu kašiku na dan. Sirup se pije 7 dana, a po potrebi i duže uz konsultaciju sa lekarom. Pre upotrebe treba promućkati sirup u ambalaži.

Sirup od belog sleza iz apoteke

Može se kupiti u apotekama i prodaje se kao sirup od belog sleza za bebe, decu i odrasle. Cena je od 200-400 dinara u zavisnosti od proizvođača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!