Kako smanjiti povišen bilirubin u krvi i urinu

Šta je bilirubin? Kako nastaje i koji su simptomi? Šta je uzrok za povišen bilirubin? U kakvoj su vezi bilirubin i žutica? Zašto se javlja visok nivo bilirubina kod novorođenčadi? Koje su normalne vrednosti bilirubina u krvi?  Šta je Gilbertov sindrom? Kako smanjiti bilirubin u krvi?

Šta je bilirubin i kako nastaje

Bilirubin je pigment žutosmeđe boje, krajnji proizvod razgradnje proteina. Bilirubin nastaje razlaganjem eritrocita u organizmu, tačnije hemoglobina iz eritrocita uglavnom. Jetra pomaže njegovo izlučivanje. Vrednost bilirubina u krvi može da ukaže na zdravlje jetre. Dakle, nastaje odumiranjem crvenih krvnih zrnaca u telu, čiji je životni vek oko 120 dana, ali se stalno obnavljaju. Potom idedo jetre, onda se izlučuje u žučni kanal, a na kraju izlazi iz tela u stolicu. Bilirubin daje stolici smeđu boju. Meri se bilirubin u urinu i krvi.

Povišen bilirubin simptomi

Kad je u pitanju visok bilirubin simprtmi su žute oči i koža, umor, pospanost i bol u stomaku. Za povišen bilirubin može biti da ne bude nikakvih simptoma.

Uzroci povišenog bilirubina u krvi

– problemi sa funkcionisanjem jetre
– problemi sa funkcionisanjem žuči
– Gilbertov sindrom
– neispavanost i umor
– povećane fizičke aktivnosti i napori
– redovna upotreba alkohola, droge, lekova, nekih suplemenata koji su suviše zahtevni da bi ih jetra metabolisala i tako zapravo truju organizam
– virusne upale kao što je hepatitis

Bilirubin i žutica

Ako je visok nivo bilirubina u krvi to nazivamo hiperbilirubinemija, a može dovesti do nastanka žutice. Žutica se prepoznaje po žutoj koži i očima. Ako se primećuje žuta boja kože ili očiju treba posetiti doktora, jer to može biti ozbiljno.

Bilirubin kod novorođenčadi

Visok nivo bilirubina se javlja kod odraslih i dece, ali čest je kod beba, odnosno kod novorođenčadi baš. Novorođenčad ima manje bakterija u crevima koje pomažu razlaganju i snižavanju bilirubina. Zato se kod njih često javalja fiziološka žutica. Iz tog razloga bebe ostanu u porodilištu nekoliko dana više, a u većini slučajeva stanje se normalizuje bez posledica. Gotovo polovina novorođenčadi ima vidljivu žuticu u prvoj nedelji nakon rođenja. Visok nivo bilirubina kod novorođenčadi može se lečiti fototerapijom, pa tako bebe u porodilištu primaju fototerapiju. Tom prilikom im je potrebno zaštititi oči od svetlosti. Bebe su izložene posebnoj vrsti svetlosti, koja pretvara bilirubin u drugu formu, a koja se može izlučiti preko jetre i bubrega.

Normalne vrednosti bilirubina u krvi, snižene i povećane

Normalna vrednost bilirubina u krvi je od 3 do 30 mmola/L. Kada je malo povećana vrednost bilirubina to ukazuje na promene u funkcionisanju jetre. Smanjena vrednost bilirubina nema klinički značaj.

Kako uraditi bilirubin test

Testiranje za bilirubin krvi i urina možemo izmeriti nivo bilirubina. Ako se utvrdi da je povećan bilirubin u krvi, onda se gledaju i drugi parametri za procenu funkcije jetre. Fizički pregled i ultrazvuk radi vizuelizacije su sledeći koraci.

Gilbertov sindrom

Gilbertov sindrom je sindrom kod koga se javlja povišen bilirubin. Nivoi bilirubina se kreću gore dole, jer je proces njegovog uklanjanja iz tela usporen. Ta fluktuacija bilirubina će retko izazvati žutu kožu, ali je moguć zamor ili stomačni bol. Gilbertov sindrom se često otkrije kada se analize krvi rade iz drugih razloga. Veruje se da Gilbertov sindrom ima veze i sa genetskim nasleđem.

Povišen bilirubin u urinu

Povišen bilirubin u mokraći može ukazati na neke bolesti jetre ili oštećenja, zatim bolesti žučne kese i kamen u žuči. Povećan bilirubin u urinu može biti zbog hepatitis. Da bi se utvrdio razlog potrebne su dodatne pretrage.

Kako smanjiti bilirubin

Novorođenčad primaju fototerapiju, kod njih je poznat uzrok. Kod odraslih je važno utvrditi šta je uzrok. Mnoge osobe imaju povišen bilirubin u krvi, ali to ne znači da po pravilu boluju od neke bolesti. Vrlo često je razlog dugotrajno uzimanje lekova, suplemenata, alkohola ili droge. Ovde je rešenje jednostavno prestati sa konzumiranjem onoga što povećava bilirubin. Posle nekog vremena će se smanjiti bilirubin i tako će se nivo stabilizovati i dovesti bilirubin u normalu. Ako je u pitanju premor ili previše naprezanja i treninga, jednostavno se treba dobro odmoriti. Ako je u pitanju povećan bilirubin zbog kamena u žuči, obratite se lekaru, a postoje i prirodni lekovi za kamen u žuči. Kod žutice, poremećaja funkcije jetre i hepatitisa obavezno se obratite lekaru. Neki misle da se bilirubin može smanjiti ishranom. Kontrolisana ishrana puna svežeg voće, povrća i žitarica može samo biti od pomoći. Čaj od sikavice i maslačka, maslinovo ulje i cvekla će osnažiti vašu jetru.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!