Kiseli kupus zdravlje i tradicija

kiseli kupusKiseli kupus je izuzetna namirnica nastala od kupusa koji fermentiše i ukiseli se pomoću mlečne kiseline. Osim kiselog kupusa u ovom postupku se dobija i rasol, tečnost koja također ima lekovita svojstva. Kiseli kupus ima prilično dug rok trajanja, ali jede se uglavnom od decembra do aprila, što zavisi i od čuvanja i vremenskih uslova. Ne pogoduje mu toplo vreme i visoke temperature. Ali u novije vreme se kiseli kupus proizvodi i prodaje u marketima upakovan. Ipak postoji razlika u ukusu i zato se preporučuje domaći kiseli kupus. Svaki pravi domaćin i domaćica ne mogu da dozvole da im prođe zima bez kiselog kupusa. To je tradicija i deo zimnice. Veoma je jeftin za napraviti, a tako koristan zimi, kada se od njega pravi sarma, podvarak, salata od kiselog kupusa itd. Pravo vreme za stavljanje kupusa je novembar ili decembar, a potrebne su kvalitetne glavice kupusa, so i voda. Naravno da bi se dobio kvalitetan kiseli kupus, potrebno je malo znanja i iskustva. Kako se kiseli kupus možete pogledati ovde.

 

Kiseli kupus kao zdrava hrana i lek

Preporučuje se pored svih lepih jela od kiselog kupusa, da ga što više konzumirate u svežem stanju tj. kao salatu. Tako ćete najbolje iskoristiti sve blagodeti kiselog kupusa. Kada ga izvadite iz kace glavicu malo properite vodom, jer nekad zna biti prekiseo i preslan, a onda glavicu naseckajte i dobijete ribanac za salatu. Kiseli kupus je naročito bogat c vitaminom, vlaknima, a ima vrlo malo kalorija. Kiseli kupus ima 16 kcal na 100 grama. Ako često jedete salatu od kiselog kupusa, nećete se udebljati, a imaćete dobar imunitet preko zime. Na 100 grama kiselog kupusa ima 50 mg c vitamina. Od vitamina se još ističu vitamini b komleksa, a od minerala kalijum, magnezijum i drugi. Kiseli kupus je veoma poželjna namirnica za vegetarijance.
Kiseli kupus osvežava i čini organizam otpornijim na bolesti. Prema nekim istraživanjima kiseli kupus je jako dobar afrodizijak. Dobro reguliše masnoću i holesterol u krvi. Stimuliše varenje i jača imuni sistem.

Rasol

Rasol je napitak koji se dobija kao nusproizvod pri kišeljenju kupusa. Rasol je u narodu piće na dobrom glasu. Sadrži obilje minerala i c vitamin. Koristi se kao lek protiv mamurluka. Rasol je dobar protiv zatvora. Povoljno deluje na probavu, a čak i ubrzava varenje, te je u upotrebi kod mnogih dijeta za mršavljenje. Može se popiti čaša rasola pre ručka, za bolje varenje. Treba povesti računa o tome da rasol i kiseli kupus nije previše slan, jer so diže pritisak.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!