Prosena kaša recept kalorije priprema za doručak

prosena kasaProsena kaša za doručak je idealan izbor za prvi obrok. Kalorije ima, ali ne tako mnogo, pa ipak je hranjiva. Prosena kaša recept i priprema je sasvim laka. Iako je predlažemo za doručak, to može biti dobar prilog uz svaki obrok. Slaže uz slatka i slana jela. Prosena kaša se može kombinovati sa povrćem, mesom, mlekom, jogurtom ili sirom. Isto tako je dobra sa suvim voćem i orašastim plodovima. Prosena kaša se dobija od žitarice proso, koja se kuva u vodi, slično kao palenta. Druga mogućnost je napraviti prosenu kašu od prosenog brašna. Oljušteno proso za jelo se može nabaviti u marketima. Prepoznaćete ga lako. To su vrlo sitna okruglasta žuta zrnca. Inače u izvornom obliku ima opnu, koja je dosta tvrda i tako neoljušten proso je hrana za ptice.

Kako se priprema prosena kaša od prosa

Prosena kaša se priprema lako. Za ovaj recept je potreban oljušteni proso, voda i malo soli. To je osnovna prosena kaša, a svi ostali mogući dodaci su neka nadogradnja osnovnog recepta. Proso se opere u nekoliko voda, pa se stavi u šerpu sa vodom da se kuva. Na jednu meru prosa, idu tri mere vode. Recimo jedana šolja prosa i tri šolje vode ili na 500 grama prosa 1,5 l vode. Zavisno od količine koju pripremate, uglavnom taj odnos je 1/3. Prosena kaša se kuva 15 do 30 minuta, a zavisi od toga koliko želite da bude raskuvano i kašasto jelo. Po potrebi dodavati vodu, ako želite više ili manje kašasto da bude.

Kako se priprema prosena kaša od prosenog brašna

Proseno brašno se može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Prosena kaša se priprema brzo i slično kao kaše od bilo kog drugog brašna. Stavite u šerpu vodu da zakuva, pa dodate so i kašiku maslinovog ulja ili malo maslaca. Zatim smanjite temperaturu, pa dodajete proseno brašno, malo po malo, uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Brašno sipamo dok ne dobijemo željenu gustinu. Sve je gotovo bukvalno za 5-10 minuta. Tako se dobija prava prosena kaša od prosenog brašna. Iako je proso u osnovi slatkastog ukusa, može se desiti da prosena kaša bude pomalo gorka, što možda zavisi od kvaliteta brašna.

Nutritivna vrednost prosene kaše

Sjajna vest za osobe koje pate od celijakije je da proso nema glutena. Proso je alkalna ili bazna žitarica, pa je pogodna za sve one koji imaju problema sa gastritisom. Inače se smatra vrlo korisnom žitaricom za želudac i creva, jer je blaga i lako svarljiva. Preporučuje se rekovalescentima, onima koji uzimaju antibiotike i obolelima od gljivice kandide. Prosena kaša pomaže regenerisanju crevne flore. Dobar je izbor za bebe, trudnice i dojilje. Sadrži magnezijum i gvožđe, pa je eto proso dobar i za anemične. Prosena kaša kalorije sadrži oko 130 kcal na 100 g, a sirovi proso oko 350 kcal na 100 g. Proso sadrži dosta belančevina, pa je izuzetna hrana za vegeterijance. Ima relativno mali glikemijski indeks pa je pogodno jelo i za dijabetičare. Sadrži dosta vlakna.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!