REGULISANJE ŠEĆERA U KRVI: Ovo su najbolji čajevi za dijabetičare

Najčešći oblik dijabetesa je dijabetes tip 2 od koga boluje oko 90% dijabetičara. To je jedna od najčešćih bolesti današnjice, ali se može uspešno držati pod kontrolom. Mnogi ljudi nisu ni svesni da imaju povišen šećer u krvi, jer ga ne kontrolišu. I zdravim osobama se savetuje da redovno proveravaju nivo šećera u krvi. U nekim slučajevima šećer u krvi se može uspešno držati pod kontrolom sa čajevima. Ako već dobijate terapiju, ispijanje ovih moćnih čajeva treba uskladiti sa terapijom, tako da je najbolje konsultovati se sa vašim lekarom.

Čaj od lista borovnice

Čaj od lista borovnice je prilično efikasan za regulisanje šećera u krvi. On utiče na povećanje produkcije insulina. Ukoliko se listovi borovnice koriste kao lek protiv dijabetesa, treba ih brati pre cvetanja. Uz to se dijabetičarima preporučuje da i plodove borovnice uzimaju redovno, zato što su dobri za probleme sa vidom, koji su zapravo vrlo česti kod dijabetičara. Osim toga od borovnica jačaju krvni sudovi, koji često oslabe kod dijabetičara. Supenu kašiku čaja od lista borovnice preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da stoji 30 minuta pa procediti. Pije se nezaslađen čaj, pre jela i to 2 do 3 šolje na dan.

Čaj od lista smokve

Iako plodovi smokve nisu baš najbolji izbor za dijabetičare i treba ih izbegavati, čaj od lista smokve deluje upravo suprotno. Pokazao se kao dobar izbor, jer pomaže za regulisanje nivoa šećera u krvi, a dobar je i za prevenciju dijabetesa. Deluje tako da reguliše lučenje insulina. Sa čajem od lista smokve mnogi dijabetičari mogu držati svoju bolest pod kontrolom. Dve kafene kašike osušenog i usitnjenog lista smokve, preliti sa 2 dl kipuće vode. Ostaviti 15 minuta pa procediti. Najbolje je popiti šolju čaja svakog jutra. Pije se mesec dana pa se pravi pauza.

Čaj od lista masline

U narodnoj medicini se čaj od lista masline upotrebljava kao sredstvo za snižavanje povišenog nivoa šećera u krvi. Jednu kafenu kašiku osušenog i usitnjenog lista masline preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da stoji 30 minuta, pa procediti. Piju se 2 do 3 šolje čaja na dan.

Čaj od srebrne svilenice

Ova lekovita biljka ima svojstva da suzbija potrebu za slatkišima i smanjuje usvajanje šećera u crevima. Srebrna svilenica poboljšava rad pankreasa. Dobar je diuretik i pomaže održavanju normalne telesne težine. Jednu kašiku čaja preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon 10 minuta procedite čaj. Čaj od srebrne svilenice se pije pre obroka, a dejstvo ispoljava za 1 do 2 sata.

Čaj od lista crnog duda

Ovo pomalo zaboravljeno voće, nije samo zanimljivo zbog svojih ukusnih plodova. Listovi su efikasni kod snižavanja šećera u krvi i koriste se u narodnoj medicini. Jednu supenu kašiku lista crnog duda preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopite i procedite za 10 minuta. Piti 3 šolje nezaslađenog čaja na dan.

Čaj od kore brekinje

Brekinja je listopadno drvo sa plodovima, koje je postalo retko. Čaj od kore brekinje uspešno leči dijabetes, a smatraju ga u narodnoj medicini prirodnim insulinom. Uz to poboljšava vid i reguliše telesnu težinu. 3 kašike usitnjene kore brekinje se sipaju na 1 l vode i to se ostavi preko noći. Ujutro zagrejte do ključanja, procedite, prohladite i pijte. Ne koristi se zaslađivač. Piju se do 3 šolje na dan. Pije se 30 dana pa se pravi pauza.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!