Smokvin list kao lek i čaj od smokvinog lista

smokvin listSmokvin list nas možda prvo asocira na ’’odevni predmet’’, kojim su Adam i Eva pokrivali svoje intimne delove tela, što su oslikali mnogi slikari. Pored toga smokvin list kao lek se koristio u prošlosti i danas se još uvek koristi. Kod nas se koristi bela tečnost ili mleko iz smokvinog lista da spali bradavice. Priprema se čaj od smokvinog lista. U novije vreme je otkriveno da je smokvin list koristan kao lek za dijabetes. Različite kulture su u prošlosti koristile smokvin list za lečenje, na različite načine. Smokvini listovi se definitivno ne koriste onoliko koliko bi trebali da se koriste.

Smokvin list za bradavice

Najjednostavnija primena smokvinog lista je na virusne bradavice. Bradavice po telu koje su nastale zbog prisustva hpv virusa efikasno se uklanjaju upotrebom listova smokve. Otkinite smokvin list i iz njega će poteći bela tečnost, kao mleko. Time tretirajte bradavicu. Mleko iz smokvinog lista postepeno spaljuje bradavicu. Ovaj postupak je potrebno primenjivati uporno svaki dan, dok bradavica ne iščezne.

Smokvin list protiv dijabetesa

U novije vreme je otkriveno da smokvini listovi pomažu u lečenju dijabetesa. Dijabetičarima je potrebno manje lekova ili insulina, ako uzimaju ekstrakt smokvinog lista. To je prva stvar koju treba uzeti ujutro, uz doručak. Alternativno se mogu uzimati prokuvani listovi u vodi, zatim se procede i ta tečnost se pije kao čaj.

Čaj od smokvinog lista

Čaj od lista smokve se sprema lako. Idu 2 kašike suvog smokvinog lista na šolju ključale vode ili se stave 2-3 sveža lista smokve na ½ l ključale vode. Sve se poklopi i stoji tako 15 minuta. Zatim se procedi i pije ili se čak koristi spolja.
Čaj od smokvinog lista se osim za dijabetes, koristi još kod povišenih triglicerida, za snižavanje pritiska, protiv bronhitisa, za smirivanje i lečenje čira.
Jači čaj se spolja koristi za herpes, kod lečenja hemoroida, za gljivična i druga kožna oboljenja.
O lekovitom dejstvu smokve pogledajte i ovde

smokva listovi

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!