Sok od bobica borovnice kao lek

borovnice_malaSok od zrelih bobica borovnice je dobar način da iskoristitie sav potencijal koji nam daje ovo bobičasto šumsko voće. Borovnica kao lek se može koristiti u svežem i suvom stanju. Ima još načina kako iskoristiti plodove borovnice, na primer neko pravi lekovito vino, a iz zrelih bobica se dobija ekstrakt borovnice. List borovnice je isto
lekovit. Borovnica se proizvodi kao pitoma, kultivisana, ali je daleko lekovitija divlja borovnica koja ima sitniji plod i raste i sakuplja se u prirodi.

Borovnica kao biljka

Borovnica kao biljka, je prizemni grm. Raste u i oko listopadnih i četinarskih šuma. Cveta u proleće, a plodovi su zreli u leto. Plod borovnice je plavo-crna okruglasta bobica. Karakteristična tamno plava boja je tu zbog prisustva antocijana, biljnih pigmenata. Ukus ploda je opor, sa dozom gorčine i kiseline. Za nekog prijatan, a za nekog ne. Kome se ne sviđa, može da kombinuje borovnice sa drugim voćem. Da bi bilo ukusnije mnogi dodaju šećer. Ipak ako se zašećeri, onda to nije pravi lek. Med je već zdravija alternativa.

Kako napraviti sok od borovnice

Najbolji način je da sok od borovnice napravite od sveže ubranih zrelih i sočnih plodova borovnice. Borovnice propustite kroz sokovnik i pijte svež sok, bez dodatka šećera. Sok možete, eventualno razblažiti sa izvorskom vodom, ako je previše žestok za piće. Druga mogućnost je da kroz sokovnik uz borovnicu propustite i neko drugo voće, pa imate pitkiji koktel sok. Sok možete da čuvate 1 dan u frižideru. Ako pravite veće količine soka, da bi ga sačuvali, jednostavno ga treba zamrznuti. Ne zaboravite, sok od borovnice je lekovit, a dodavanjem šećera to se dovodi u pitanje.

Borovnica kao lek

Borovnica je od davnina poznata kao superhrana i lek. Visoko se kotira na listi najkorisnijih namirnica. Nutricionisti savetuju redovno konzumiranje ovog voća. Borovnice su bogate taninima, C vitaminom i karotenom. Jačaju imuni sistem, štite od bakterija i slobodnih radikala. Plod borovnice je dobar dijetetski proizvod, koristi se protiv dijareje i katara creva, sadrži sastojke koji su odlični za vid, smiruje upalu sluzokože, čisti krv i popravlja krvnu sliku, odličan je antioksidans. List borovnice je dobar diuretik, koristi se kao lek protiv dijabetesa. Listovi se beru u proleće dok biljka cveta, a plodovi u leto kada su potuno zreli. Veruje se da borovnica snižava holesterol, podmlađuje i deluje protiv stresa i napetosti. Od ekstrakta plodova borovnice, farmaceutske kompanije prave preparate za poboljšanje očnog vida. Ovakvi preparati su prilično skupi i danas ih naviše koriste osobe koje sate provode ispred računara, noćni vožači i sl. Još bolje je piti čist prirodan sok od borovnice. To je jedno od najzdravijih pića.

Čuvanje plodova

Da bi se očuvala preko cele godine borovnica može da se suši u sušarama ili da se zamrzava. Sušene borovnice se mogu iskoristiti za pravljenje kompota. Smrznute borovnice po odmrzavanju se koriste za pravljenje kolača i dodaju se voćnim salatama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!