ČUDO OD LISTA PERŠUNA. Leči preko 10 bolesti. Evo koje su

Čaj od lista peršuna je pravo čudo od napitka. Dok većina ljudi koristi list peršuna kao začin za čorbe ili za dekoraciju hrane, malo je onih koji znaju i koriste čaj od peršuna u lekovite svrhe. Peršun je i lekovita biljka, koja apsolutno zaslužuje pažnju. Mi smo u rano proleće posejali peršun liščar, tako da gotovo celu godinu imamo list peršuna na raspolaganju. Uvezan svež list peršuna može se tokom većeg dela godine naći i na zelenim pijacama.

Šta sve leči peršun?

Čaj od peršuna je pre svega jako sredstvo za izmokravanje. Podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. S tim u vezi, on može biti jako koristan za mršavljenje. S druge strane, kao dobar diuretik, poželjan je čaj od peršuna za čišćenje mokraćnih puteva, kako od bakterija, tako i od peska. Peršun je dakle koristan za zdravlje bubrega i mokraćnih puteva. Mnogi su uz upotrebu ovog čaja očistili bakteije iz urinarnog trakta. I treća stvar, u vezi sa peršunom kao diuretikom, je da se zbog svog diuretičkog dejstva koristi za kontrolu visokog pritiska. U narodnoj medicini se čaj od lista peršuna koristi i kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešivanje lučenja mleka kod dojilja, za olakšavanje varenja i protiv gasova u crevima. Pije se čaj od peršuna i protiv gastritisa. Da peršun ne treba da bude samo ukras za dekoraciju hrane, govori nam i to što pomaže u stvaranju nekoliko proteina uključenih u mineralizaciju kostiju, te tako može pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase. U tradicionalnoj medicini upotrebljava se protiv artritisa i gihta. Potencijalno je koristan protiv dijabetesa, a ključnu ulogu imaju antioksidansi koji se nalaze u peršunu, smatraju autori jedne studije iz 2006. godine. Snažni antioksidansi koji se nalaze u peršunu mogu sprečiti napredovanje bolesti masne jetre, navodi se u jednom istraživanju iz 2018. godine. Studija iz 2015. je pokazala da prirodni sastojci iz peršuna mogu smanjiti veličinu tumora u slučaju raka dojke. Još jedna studija koja je objavljena 2012. pokazuje da eterično ulje iz peršuna može pomoći u lečenju stanja povezanih sa sezonskim alergijama.

Nutritivna vrednost

List peršuna je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. List peršuna je izvanredan izvor vitamina C, te ga treba koristiti što više i u svežem obliku, pošto se kuvanjem gubi. Svež list peršuna se može grickati i zbog osvežavanja daha, a može čak da neutrališe miris belog luka iz usta. Bogat je peršun i vitaminom K, kalcijumom i gvožđem.

Čaj od lista peršuna

Čaj se pravi od lista, mada može i od korena i od semena peršuna, jer ima slično dejstvo. Najbolje je koristiti svež list, ali može i sušen. Nasecka se sitno list peršuna da bude 1 kašika i prelije se sa 2 dl ključale vode. Neka stoji 15 minuta pa procediti. Piti čaj dok je topao između orboka 3 puta na dan po šolju. Ne treba uzimati peršun sa lekovima diureticima, zato što je i sam diuretik. Upotreba peršuna se generalno smatra bezbednom, ali neko može biti alergičan. Osobe sa oštećenim bubrezima i trudnice bi trebalo da izbegavaju prekomernu upotrebu peršuna i da se savetuju sa svojim lekarom. Peršun ima dosta vitamina K, a on pomaže zgrušavanje krvi. Ako neko koristi lekove za razređivanje krvi, ne treba mnogo da upotrebljava peršun.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!