Čaj od lista masline za visok pritisak srce i dijabetes

list maslinaDa li ste znali da je čaj od lista masline dobar za snižavanje visokog pritiska, srce, dijabetes i još neke zdravstvene poteškoće. Svi znaju kako se koristi plod masline, ali malo ljudi je upoznato da su i listovi masline lekoviti. Maslinovo ulje je sigurno najvažniji proizvod koji dobijamo od drveta masline, a čaj od listova ove biljke se može koristiti u slučaju potrebe.

Drvo masline

Maslina je zimzeleno drvo. Odlikuje ga razgranatost i izrazita dugovečnost. Deblo i grane su kvrgave i ispunjene čvorovima, a kora ispucala. Može da naraste do 10 metara. Odgovara mu mediteranska klima, pa se uzgaja u primorju. Maslina jednostavno voli blizinu mora. List je kožast, sa naličja srebrnast, a sa lica zelenoplavičast. A često se za tu boju kaže maslinasto zelena. Cvetovi su zvonasti i beli, grupisani u grozdove. Plod je koštunica. Plodovi mogu biti zeleni, smeđi, crni, crveni, a to zavisi od sorte. Maslina spada u voće.

Hemijski sastav lista masline

List masline sadrži fitosterole, glukozide, organske kiseline, flavonoide, alkaloide, tanine, smole i eterično ulje.

Kako se pravi čaj od lista masline recept

Za čaj se koristi osušen list masline, ređe i svež. Jednu malu kašiku usitnjenog osušenog lista masline treba preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopite i ostavite oko pola sata. Procediti i piti 2 do 3 šolje čaja na dan.

Čaj od lista masline kao lek

U narodnoj medicini se čaj od lista masline koristi kao efikasan čaj protiv visokog krvnog pritiska. Ovaj čaj ima svojstvo da širi krvne sudove. Upotrebljava se još kao lek za srce, kod srčanih aritmija. U slučaju dijabetesa, pokazao je ovaj čaj svojstvo da snižava šećer u krvi. Koristi se još za lakše izmokravanje, ublažava grčeve i može da snizi povišenu telesnu temperaturu.
Ukoliko neko već uzima lek za visok pritisak, trebalo bi da potraži savet lekara, pre nego što počne trošiti ovaj čaj.

listovi masline

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!