Čaj od breze za bubrege i kosu priprema

brezaČaj od listova breze je dobar diuretik, koji se koristi kao lek za bubrege u slučaju kamenca i infekcije urinarnog trakta. List breze je jedan od najboljih prirodnih lekova za mokraćne puteve i cistitis. Čaj od breze se koristi i za ispiranje kose u slučaju opadanja kose i peruti, a breza isto tako, nimalo slučajno, ulazi u sastav mnogih šampona za kosu. Daje kosi sjaj. Spolja se može primeniti i u slučaju promena na koži u vidu osipa, akni i sl. Može se uzimati i kod reumatskih bolova, artritisa, te bolova u zglobovima. Čaj od breze ulazi u sastav pojedinih mešavina čajeva za mršavljenje, te za čišćenje organizma i celulita, izbacivanja viška vode.

Čaj od listova breze priprema

Za čaj se beru mladi listovi breze u proleće. Suše se na promaji u hladovini. Čaj je posebnog mirisa, gorak i opor, ali što je najvažnije lekovit i poznat kao čaj za bubrege.
Jednu supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dl prokuvane vode. Poklopite i neka stoji pola sata, a onda procedite. Pijte 3 puta po jednu šolju dnevno (najbolje nezaslađenog), pre svakog obroka.

Drvo breze

Kao što vidimo breza ima širok spektar lekovitih svojstava. Ona isto tako ima slične kvalitete u različitim delovima drveta. Koriste se listovi, pupoljci, grančice, sok od breze i kora drveta. Sok od breze je verovatno i bolji od čaja, ali nije uvek i svakom dostupan. Praktično celo drvo je lekovito .Pupoljci su bogati eteričnim uljem.
Drvo brze je veoma prepoznatljivo po beloj kori, tankim granama i zelenim listićima. To je listopadna biljna vrsta, rasprostranjena u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.  Prilično je otporna na niske temperature. Može da naraste oko 25 metara u visinu. Životni vek breze je oko 100 godina. Obično se pominju dve vrste breze, koje imaju podjednaku lekovitu vrednost. To su bela ili obična breza i cvetna ili severna breza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!