Poljska preslica čaj od rastavića

preslicaPoljska preslica je lekovita biljka od koje se pravi koristan čaj, a naziva se još čaj od rastavića, jer je drugi naziv za ovu biljku rastavić. Preslica ili rastavić je korovska biljka, koja raste po livadama, njivama i močvarnim terenima. Može da naraste do 40 cm u visinu. Rastavić se prepoznaje po tome što ima iglice, slično kao četinari. Poljski rastavić ima listiće okrenute vrhom na gore, a postoje i druge vrste rastavića, takozvani dvojnici, koje se ne koriste i toksične su. Zbog toga branje treba prepustiti stručnjacima. Biljka se bere preko leta i suši se u hladu na promaji. Od ukupne ubrane količine, nakon sušenja ostaje otprilike petina. Poljska preslica ima dosta narodnih imena po kojima će je mnogi prepoznati, a to su barska jela, konjorep ili konjski rep, kreš, barska metlica, vretenika, hvost, cinkrot i naravno rastavić. Latinski naziv za ovu biljku je Equisetum arvense.

Čaj od rastavića (preslice) priprema

Veliku kašiku čaja rastavića preliti sa 2 dl kipuće vode. Poklopiti i ostaviti pola sata, a zatim procediti. Piti do 3 šolje na dan, pre jela.

Lekovitost, upotreba i dejstvo preslice

Poljska preslica je vrlo dobar diuretik, pa se koristi za izbacivanje viška vode iz organizma. Stoga je pogodna i upotrebljava se kao čaj za urinarne infekcije, sam ili u kombinaciji sa drugim biljkama koje imaju slično dejstvo. Kombinuje se sa čajevima breze, kukuruzne svile, peteljkama trešnje itd. Prednost upotrebe preslice je u tome što izaziva povećanu diurezu, ali ne i izlučivanje elektrolita.
Upotrebljava se i kod lečenja uvećane prostate, a isto tako i kod izbacivanja peska i kamena iz bubrega, te kod infekcija koje prate ove zdravstvene probleme, a javljaju se zbog problema sa mokrenjem.
Preslica sadrži vredne sastojke, pre svega minerale, koji se ne nalaze ili se retko nalaze u drugim biljkama. Zato se koristi za remineralizaciju organizma. Dobra je za zarastanje kostiju kod trauma, kod osteoporoze, reumatoidnog artritisa, zaceljivanja povreda hrskavica i zglobova, te regeneraciju tkiva. Preporučuje se i kod reumatizma i gihta. U narodu se upotrebljava protiv plućnih bolesti i vodene bolesti. Povoljno deluje na želudac i creva pa ulazi u sastav čajeva za bolje varenje, protiv gasova i proliva. U upotrebi je čaj od preslice i za čišćenje organizma. Koristi se kao pomoćno sredstvo kod dijeta za mršavljenje i uklanjanje celulita. Ima svojsto poljska preslica i da zaustavlja krvarenje, pa se koristi kod obilnih menstruacija, kao i spolja za rane. Za krvarenje se pije čaj od rastavića i stavljaju se obloge spolja.
Preslica se koristi i za kosu, kožu i nokte. Ima svojstvo da podmlađuje. Jača koren kose, uklanja perut i podstiče rast kose.
Najčešće se rastavić upotrebljava kao čaj od rastavića, a neko pravi i tinkturu.

rastavic

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!