Zadržavanje vode u organizmu i kako izbaciti višak

Nakupljanje vode u organizmu i nadimanje stomaka su simptomi koje svako od nas ponekad doživi. Uzoci su različiti. Kod žena zadržavanje vode u organizmu može biti zbog predmenstrualnog sindroma, a inače razlozi mogu biti loša ishrana, slaba fizička aktivnost, srce (odnosno slabost srca), poremećaj bubrežne funkcije, voda u stomaku, kancer. Za izbacivanje viška tečnosti iz organizma potrebne su ozbiljne promene, a nekad je neophodan odlazak lekaru.

Višak vode u oraganizmu simptomi

Izgledate naduveno, a osećate se sporo i tromo. Imate višak kilograma. I sam celulit je znak da je višak tečnosti prisutan. Postoji povezanost između viška vode u organizmu i celulita. Višak vode u nogama, gde se i celulit najčešće pojavljuje, može biti rezultat otežane cirkulacije limfe i krvi.  Zbog toga se gomilaju otrovi i masne naslage ispod kože pa se vidi celulit. Noge još mogu biti teške i otečene, jer su posebno podložne, kad je reč o nakupljanju vode. Dakle i oticanje pojedinih delova tela su simptomi koje ne treba ignorisati. Simptomi zadržavanja vode  mogu biti vidljivi na stomaku, prstima i zglobovima. Mogući su bolovi u zglobovima i srčane smetnje, koje se manifestuju kroz visok pritisak i ubrzan rad srca.

Kako izbaciti višak vode iz organizma

Evo nekih praktičnih saveta kako izbaciti vodu iz organizma, što svako od nas može da primeni. Prvo smanjite unos soli, jer previše natrijuma izaziva upravo zadržavanje vode. Neki ljudi evidentno previše sole hranu, pravdajući to boljim ukusom. So nije samo u prstohvatu kojim solite hranu, so je u gotovoj, pakovanoj i konzervisanoj hrani. Treba izbegavati ovu vrstu hrane ili obratiti pažnju na sastav na deklaraciji. Više koristite svežu hranu, voće, povrće, lekovite biljke i začine. Jedan od ozbiljnih problema današnjice, kad je u pitanju ishrana je smanjen unos kalijuma, a povećan unos natrijuma. Upravo zato je neophodno povećati unos voća i povrća. Pisali smo o tome koji su najbolji izvori kalijuma
Izostavite šećer i alkohol iz ishrane, koliko god je to moguće. To bi bio razuman korak, jer je utvrđeno da utiču na nadimanje i nakupljanje vode u organizmu.
Pijte najmanje 8 čaša vode na dan, što je ravno količini od 1,5-2 l. Možda izgleda kontradiktorno, ali voda je diuretik i pomaže vašem organizmu da izbaci višak tečnosti. Diuretici su upravo ona sredstva koja pomažu da se višak vode izbaci iz tela. Sem toga voda je značajna, jer pomaže pravilan rad organa za varenje.
Svaki dan je neophodan neka vežba, bilo kakva fizička aktivnost, pa makar i obična šetnja. Znoj koji izlazi na kožu, kao rezultat vežbanja, može pomoći da se vaše telo reši viška vode. Svaka aktivnost koja doprinosi da vaše srce brže radi, podstiče znojenje, a smanjuje zadržavanje vode u organizmu.
Lekovite biljke mogu dosta da pomognu, pa u ovom slučaju možemo preporučiti čaj za izbacivanje vode iz organizma. Postoje mnoge biljke koje deluju kao diuretici, a jedna od najboljih i lako dostupnih je peršun. Već smo pisali o tome kako se koristi čaj od peršuna, koji je možda i najbolji za izbacivanje vode iz organizma. Tablete su već nešto za šta treba da se konsultujete sa lekarom. Sve u svemu za izbaciti višak vode iz organizma, treba se dobro potruditi.

Zadržavanje vode u predelu stomaka

Zadržavanje vode u telu i nadimanje stomaka može biti normalno kad žena, kad se radi o pms. Za to su odgovorni hormoni i to je prolaznog karaktera. Međutim, konstantno, često ili neobjašnjivo nadimanje i zadržavanje vode u stomaku, može biti znak drugih zdravstvenih problema, koje zahtevaju pažnju doktora. Treba razlikovati zadržavanje vode u organizmu (tkiva, mišići, masne naslage ili gojaznost) koje stručno zovemo edem od nakupljanja vode u stomaku koja je patološkog karaktera. Kad je u pitanju voda u stomaku kancer je mogući uzrok. Medicinski naziv za nenormalno sakupljanje tečnosti u stomaku je ascit ili ascites.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!