Biljke za jačanje imuniteta iz našeg kraja

U uslovima kada vlada epidemija gripa i drugih virusa, potrebno je imati jak imunitet, da bi se pregurala bolest. Lekari ne savetuju uzimanje antibiotika i tableta za jačanje imuniteta, jer oni mogu biti kontraproduktivni, kad su u pitanju virusi. Raznovrsna ishrana i zdrav život su osnova za jak imunitet. Neka vaš organizam bude pripremljen na nadolazeća iskušenja. Neke biljke iz naših krajeva, nam u tome mogu pomoći.

Kopriva

Ono što je dobro za jačanje imuniteta kod koprive je to što ona čisti organizam i podiže energiju. Pospešuje izlučivanje mokraće. Poboljšava krvnu sliku, a naročito gvožđe. List koprive sadrži oraganske kiseline i to mravlju, oksalnu i silicijumovu, zatim sadrži flavonoide, tanine, karotenoide, kumarine, kao i slobodne amine.

Vranilova trava (divlji origano)

Vranilova trava sadrži aktivne sastojke koji deluju protiv kašlja i bronhitisa, ali i kod urinarnih infekcija i bolesti organa za varenje. Ima antimikrobna svojstva i jača imuni sistem. Sadrži etarska ulja, gde se posebno ističu sastojci timol i karvakol. Poznata je kao vranilovka ili divlji origano.

Rastavić

Rastavić ili poljska preslica čisti organizam i dobar je diuretik. U narodnoj medicini koristi se kod plućnih bolesti i urinarnih infekcija. Rastavić sadrži silicijumovu kiselinu i flavonoide.

Čaj za jačanje imuniteta

Čaj se pravi kao mešavina pomenutih biljaka (list koprive, herba vranilove trave i herba rastavića). Može da se uzima preventivno i piju ga ljudi koji su skloni infekcijama disajnih organa, mokraćnih puteva i upalama sluzokože. Ima antimikrobno dejstvo.

Priprema

4 supene kašike ove mešavine preliti sa 1 l ključale vode. Poklopiti šerpu i ostaviti 30 minuta. Procediti i piti ceo dan. Čaj može da se pije do 3 meseca, a onda se pravi pauza od mesec dana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!