Uvin čaj za urinarne infekcije

uvaUva je zimzelena biljka. Raste u obliku prizemnog, puzajućeg, prilično razgranatog grma. Listovi su mali, kožasti i sjajni, tamnozelene boje i od njih se pravi uvin čaj. Cvetovi uve su ružičasti ili beli, a plod je okrugla crvena bobica. Uva raste po brdovitim i planinskim predelima, u blizini zimzelenih šuma i pašnjaka.Često je okružena drugim grmljem. Voli peskovito i kamenito tlo. Raste i na Balkanskom poluostrvu.
Photo: Forest and Kim Starr

Biljka je još poznata pod nazivima medvedje groždje, gornik, medvedovo uvo, crvena planika, medvetka, mlivnjak itd. Latinski naziv je Arctostaphylos Uva ursi L.
Listovi se beru u proleće, kada biljka cveta, jer su tad najviše lekoviti. Listovi se nakon branja prebiraju i čiste. Nečistoća i stari listovi se odbacuju. Zdravi mladi listovi uve se zatim suše u hladovini i na promaji.

Lekovitost medvedjeg groždja

U listu uve ima od 6-11 % fenolnih glikozida (arbutin, metil arbutin i erikolin), 15% tanina, flavonida itd. Uva se u Evropi već dugo upotrebljava kao lek. Posebno je delotvorna kod urinarnih infekcija. Dobra je kod upale mokraćnih puteva, za bubrege, bešiku, kod cistitisa. Uvin čaj se koristi kod peska i kamena u bubregu. Uvu često preporučuju i lekari zvanične medicine, a ne samo travari. Redak je slučaj da lekari opšte prakse, urolozi ili ginekolozi predlažu neku biljku kao lek. Ali za uvu to ne važi. Kod nekih bakterijskih infekcija, kao na primer kod ešerihije koli, dešava se da dugotrajno lečenje antibioticima ne daje rezultate. Tada čaj od uve može da pomogne i mnogima je pomogao. Čaj može da se pravi isključivo od listova medvedjeg groždja ili kao mešavina, gde se dodaju još neke lekovite biljke koje imaju slično dejstvo i onima koje podstiču izmokravanje.

Kako uvin čaj deluje

Čaj od uve ne ispoljava odgovarajuće dejstvo ukoliko je izražena kiselost u organizmu. Jednostavno rečeno, ako je urin kiseo, odnosno ako je ph manja od 7, onda uva neće delovati kako treba. Uva dobro deluje u alkalnoj ili baznoj sredini. Zato je potrebno prilagoditi ishranu, na takav način da se izbace iz upotrebe šećeri, masnoće i sve one namirnice koje izazivaju kiselinu u organizmu. Uvin čaj je dobro piti u kombinaciji sa sodom bikarbonom, jer je ona baza i onda uva bolje deluje na urinarne infekcije.
Nije preporučljiva upotreba uvinog čaja kod trudnica i dojilja, kao i kod dece do 12 godina.

Kako napraviti čaj od uve

Uvin čaj je najbolji ako je od celog lista. Usitnjeno lišće brže gubi svojstva prilikom čuvanja. Osim toga ako vidite da je ceo uvin list, sigrni ste šta je u pitanju, jer on ima prepoznatljivu formu.
Na 2 dl ključale vode sipajte jednu punu kašičicu uvinog čaja. Poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Procedite i u prohladjenom čaju, razmutite malo, na vrh kašike sode bikarbone. Piti tri šolje čaja dnevno.

Bärentraubenblättertee

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!