Branje i sušenje koprive

Kopriva se bere već na proleće, čim biljke stasaju za berbu. Treba se opremiti rukavicama, jer kopriva žari, mada ima ljudi koji je beru golim rukama, što vam ne bi savetovali. Koprivu za branje potražite na pristupačnim terenima, ali ipak dovoljno daleko od puteva, deponija, kanalizacije i zagađene gradske sredine.

Berba

Osim rukavica, pripremite neku posudu ili kesu u šta ćete da berete i makaze. Kopriva se ne kida i ne čupa cela iz zemlje, već se seku vrhovi, odnosno gornji mladi listovi. Veći deo koprive koju uberete tokom proleća, najbolje je iskoristiti u svežem stanju, a jedan deo osušiti da imamo za čaj.

Pranje listova

Ubranu koprivu potom istresite na nešto, da se bubice koje su, moguće je prisutne, raziđu. A onda se pristupa pranju listova, gde opet koristimo gumenu rukavicu, dok ih peremo. Tako ćemo biti sigurni da smo otklonili prašinu, blato ili insekte sa koprive. Kada se listovi osuše od pranja, onda koprivu možemo koristiti svežu za raličite namene u ishrani ili da je osušimo za čaj, koji ćemo praviti kada sveža kopriva ne bude dostupna.

Sušenje koprive


Verovatno da postoje razne metode za sušenje, a ako se radi o manjim količinama koprive, kao što je kod nas bio slučaj, mi smo to uradili, kao što imate priliku da vidite. Prvo smo svežom koprivom delimično napunili mrežastu verćicu, kao onu u koju se pakuje luk ili krompir. Zatim smo vrećicu sa koprivom obesili da se suši. Pogodno mesto je ispod neke tende, gde će da se suši u hladu i na vetru, a ipak zaštićena od kiše. Već za nekih 10 dana kopriva je bila suva, a vi možete ostaviti i duže da se dobro osuši. Kasnije osušenu koprivu je najbolje čuvati u papirnim vrećicama, kao čaj.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!