Alergija na polen prirodni lekovi za alergiju

alergijaAlergija na polen je problem sa kojim se suočava gotovo svaki treći čovek, samo što su kod nekoga simptomi blagi, gotovo neprimetni, a kod nekog veoma izraženi. Prirodni lek za alergiju na polen postoji, a to su lekovite biljke, koje mogu doprineti da se značajno ublaže alergijske reakcije na polen.
Krajem zime dani su duži, a noći sve kraće. Malo po malo, dolazi toplije vreme i biljke se bude. Neke cvetaju već vrlo rano (februar, mart), što zavisi od spoljne temperature. Većina ih cveta u aprilu i maju, a tada su alergije na polen najučestalije.

Koji su simptomi polenske alergije

Kod mnogih ljudi su simptomi toliko blagi, da su neprimetni, odnosno ne dovode se u vezu sa alergijom. Na primer, nekog zasvrbe nos ili oči, neko kija ili kašlje, nekog samo grebe u grlu. Sve ovo može da izgleda kao neka prolazna prehlada. Uočljivi simptomi su učestalo kijanje, curenje iz nosa, peckanje i suzenje očiju. Oči mogu biti zakrvavljenje ili čak da krene krv na nos. Nisu isključeni glavobolja, umor i bezvoljnost. Ozbiljniji simptomi su gušenje, lupanje srca i drugi.
Neko u toku svog života može da postane alergičan na polen ili da prestane da bude alergičan, te da ima manje izražene ili burne reakcije. To zavisi od toga kakav odgovor ima organizam na prisustvo polenovih zrnca u vazduhu. Naravno zavisi i od same koncentracije polena u vazduhu. Uvećano zrnce polena izgleda opasno, kao morski jež sa svojim bodljicama. I jeste opasno.

Koje biljke su prirodni lekovi za alergiju na polen

Postoje biljke koje mogu svakako ublažiti simptome i olakšati patnje onih koji su alergični na polen. Alergija na polen se najčešće ublažava upotrebom sledećih biljaka:

Kopriva

Jedan od najboljih prirodnih lekova za alergiju je kopriva. Kopriva sadrži histamin, koji se inače proizvodi u našem telu tokom alergijske reakcije, pa tako na neki način pomaže da se stekne tolerancija i imunost. Inače je kopriva poznata po tome da jača i čisti organizam.  Možete koristiti čaj od koprive, sok od koprive, tinkturu od koprive ili koprivu u kapsulama. Kopriva se ne kositi stalno nego u ograničenom vremenskom periodu i to prema priloženom uputstvu.

Biljka repuh ili repuv

Listovi i koren biljke repuh sadrže određene sastojke koji blokiraju alergijsku reakciju. Latinski naziv za ovu biljku je Petasites hybridus. Deluje antihistaminski i nakon jedne ili dve nedelje upotrebe ublažava kijanje, svrab, curenje nosa i suzenje očiju. Nekoliko studija su pokazale da je repuv zaista efikasan. Koreni višegodišnjih biljaka sadrže visoke nivoe alkaloida, što može oštetiti jetru, pa se preporučuje oprez prilikom upotrebe. Nije preporučljivo da se sami lečimo ovom biljkom, bez konsultacija sa travarom, homeopatom ili lekarom. Najbolje je koristiti proizvode od ove biljke prema uputstvu, zato što se od nje danas prave odgovarajući preparati.

Bobice zove

Najčešće se koristi sok od bobica zove, koji je poznat kao lek za grip i prehladu. Ipak sve više se upotrebljava i kao prirodni lek za alergije. Bobice zove sadrže u sebi korisne sastojke koji utiču na ublažavanje alergijske reakcije ili olakšanje. Treba obratiti pažnju, jer su i neke vrste zove toksične. U svetu su zabeleženi retki slučajevi trovanja bobicama zove.

repuv

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!