Čaj i sok od brusnice kao lek priprema

teaPlodovi o kojima govorimo su brusnice. Čaj od brusnice je prijatan osvežavajući napitak, koji služi i kao lek, a lako se priprema. Čaj se priprema od plodova brusnice, ali može i od lista ove biljke. Mnogo se koristi sušena brusnica, pa i sok od brusnice, a evo za one koji nisu znali postoji i čaj od brusnice koji ima lekovita svojstva. Brusnica je poznata lekovita biljka, koja ima sitne ukusne plodove bobice prepune c vitamina. Brusnica je poslednjih godina doživela ekspanziju i kod nas veliku popularnost, pa je sve veće interesovanje za sadnice brusnice i gajenje brusnice. Latinski naziv za brusnicu je Vaccinium macrocarpon.

Čaj od brusnice dejstvo

Ovaj čaj je ispoljio efikasno dejstvo, naročito kod mokraćnih urinarnih infekcija. Tako da svi koji imaju bakterije kao što su ešerihija i hlamidija mogu da probaju sa čajem od brusnica. Isto tako brusnica je lek i za bakteriju u želudcu poznatu kao helicobacter pylori. Brusnica deluje tako da sprečava bakteriju da se zadrži na zidu mokraćnog kanala i bešike ili da se zalepi na sluzokoži želudca.
Naučna istraživanja su potvrdila delotvornost brusnice na urinarne bakterijske infekcije, tako da svako ko ima problem ove prirode, može da koristi brusnicu.
Čaj od brusnice je još koristan za normalizaciju rada želudca i creva, kao i čišćenje od gljivičnih infekcija (kandide). Dobro je popiti ovaj čaj kad je topao i kod obične prehlade, jer jača imunitet i deluje protiv kašlja.
Osim od plodova bobica, čaj se pravi i od lista brusnice. Ovaj čaj ispoljava dejstvo protiv reume i gihta. Deluje istovetno na smirivanje upale urinarnih infekcija, te probavnih smetnji.

Čaj od brusnice priprema

Jednu kašiku ploda brusnice (suvog ili svežeg) potopite u 250 ml vode, da odstoji 2 sata, a može i preko noći. Potom zagrevati do ključanja. Zatim procedite i pijte. Piti 2-3 šolje dnevno. Zasladiti medom po želji.

Čaj od lista brusnice priprema

2 dl ključale vode se prelije preko 2 male kašičice suvih listova brusnice. Posle 15 minuta promešati i procediti. Piju se 3 šolje dnevno, najduže 3 nedelje.

Sok od brusnice

Sok od brusnice, ako je matični prirodan, bez dodavanja kojekakvih primesa, može da bude još bolji lek za urinarne infekcije i već pomenutu bakteriju ešerihiju koli, kao i neprijatnu heliko bakteriju u želudcu. To je zato što su u soku sadržani svi oni vitamini koje brusnica u izobilju poseduje. A poseduje znatan sadržaj c vitamina, beta karoten, vitamine b kompleksa. Od minerala u soku dominiraju kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Sok od brusnice je jak antioksidans i vrlo dobro deluje kao imunostimulans, čak se smatra i antikancerogenom. Sok može se piti i preventivno, što važi pogotovo za osobe sklone urinarnim infekcijama.
Za brusnicu nisu identifikovana neka posebna neželjena dejstva. Ipak veće količine bi mogle da izazovu dijareju, obzirom da je brusnica laksativ.

brusnica

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Čaj i sok od brusnice kao lek priprema“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!