Prirodni lek za kosti, zglobove i obnavljanje hrskavice

Dok smo mladi i nemamo tih problema, a kako godine prolaze mnogi će iskusiti smanjenu pokretljivost, ukočenost, bol u zglobovima. To su simptomi artritisa. Postoji mogućnost da je hrskavica oštećena, jer se i ona vremenom troši. Postoji li prirodni lek i kako ublažiti ove simprome i ojačati kosti, zglobove i hrskavicu. Obratite pažnju na ova dva recepta.

1. Poljska preslica i goveđi želatin za obnavljanje hrskavice, za kosti i zglobove

Poljska preslica ili rastavić (Equisetum arvense) je lekovita biljka koja sadrži dosta minerala, a posebno se ističe silicijumova kiselina. Poljska preslica jača kosti, a posebno se preporučuje osobama koje pate od bolesti zglobova, artritisa, osteoporoze, oštećenja vezivnog tkiva i hrskavice.
Želatin je prisutan u ljudskoj ishrani već odavno, dok je tek u novije vreme dostigao popularnost kao pomoćno sredstvo za lečenje nekih bolesti. Goveđi želatin se koristi naročito za obnavljanje kostiju i zglobova.

Priprema

Preliti preslicu ključalom vodom, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Potom procedite čaj, u njega dodajte i promešajte goveđi želatin. Ostaviti poklopljeno u frižideru preko noći. Ujutro izvadite i kada se zagreje na sobnoj temperaturi dodajte med i uzimajte. Terapija traje 6 nedelja, pa se pravi pauza 8 nedelja, a onda je moguće ponoviti tretman.

Sastojci

1 kašičica poljska preslice
1 kašika goveđeg želatina
1 kašika meda
2 dl vode

2. Ljuska jajeta i goveđi želatin za kosti, zglobove i hrskavicu

Ljuske jajeta uglavnom svi bacamo, a to je zapravo najbolji prirodni izvor kalcijuma. Ljuska jajeta sadrži oko 90% kalcijuma. Kalcijum je važan za kosti i zglobove. Ko ne koristi mleko i mlečne proizvode i ne jede orašaste plodove u dovoljnoj meri, sigurno mu nedostaje kalcijum. Ljuska jajeta je po sastavu vrlo slična kostima, pa nije čudo što se upotrebljava za ovu namenu. Ljusku jajeta mogu koristiti svi kao dodatak ishrani.

Priprema

Ljuska jajeta se opere i osuši, zatim se zdrobi i usitni. Tada se malo zagreje u tiganju. Potom preliti ljusku jajeta sa sokom od limuna (limunadom). Ostaviti u frižider da prenoći. Ujutro procediti, pa dodati med i želatin. Promešajte sve i neka odstoji 2 sata pre konzumiranja. Terapija traje 6 nedelja, pa se pravi pauza 8 nedelja. Nakon toga je moguće ponoviti tretman.

Sastojci

1 ljuska jajeta
1 kašika goveđeg želatina
1 kašika meda
2 dl vode

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!