Limunova trava uzgoj kako se koristi čaj ulje i protiv insekata

Limunova trava je tropska biljka iz južne Azije, proširena i na istočnu. Nema nikakve veze sa limunom, ali se zove limun trava, zbog slične arome. Stabljike kad se očiste liče na mladi luk. Može se uzgajati i u umerenim klimatskim područjima. Kako se koristi limunova trava? Od nje se pravi čaj i ulje. Osim što se uzgaja kao ukrasna dekorativna biljka, ona ima i kulinarsku i medicinsku upotrebu. Cymbopogon citratius je botanički naziv. Ova biljka nema veze sa matičnjakom, koji isto negde zovu limun trava.

Karakteristike

Limunova trava je višegodišnja ukrasna, začinska i lekovita biljka. Prirodno stanište su joj mnoge zemlje u Aziji. Naraste u visinu do 1,5 m sa stabljikom, a listovi mogu da budu dugi do 90 cm. Cela biljka lepo miriše na limun, a što se tiče ukusa nešto je drugačija, slađa i manje kisela. Razmnožava se limun trava iz semena ili deljenjem busena. Seme ima kupiti i kod nas.

Uzgoj limun trave

Za uzgoj limunove trave ne treba mnogo posla. Setva se obavlja u zatvorenom u kontejnere u februaru i martu. Biljka niče za 3-6 nedelja pa se posle rasađuje na otvorenom ili u saksije. Voli temperature od 20-25 stepeni. Preko leta je obavezno redovno zalivanje. Zemlja nikad ne treba ostati potpuno suva. Zahteva povremeno prihranjivanje azotnim đubrivom. Limunova trava ne podnosi zimu i led, pa će biti potrebno da se unese u zatvoren prostor i da se smanji zalivanje tokom zime.

Kulinarska upotreba

Kulinarska upotreba je naročito zastupljena u azijskoj kuhinji, posebno u Indoneziji i Filipinima. Mirisni listovi limunove trave tradicionalno se koriste za kuvanje, za razna jela, a posebno za pečenu piletinu i lečon. U upotrebi je i u tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji. Koristi se i u mnogim drugim zemljama Azije, kao sredstvo aromatizacije. Kao začin pojačava ukus jela i pića. Od sušenih listova se spravlja čaj ili se pak kao aroma dodaju drugim čajevima, jer podsećaju na limunov sok. Samo ovi listovi su blago slatki i ne značajno kiseli.

Kako se pravi čaj od limun trave

Jednu lašiku suve ili sveže limun trave preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti tako poklopljeno oko 10 minuta, pa procediti. Može se dodati zaslađivač po želji.  Limun travu možemo dodati i u druge čajeve radi lepše arome. Čaj olakšava probavne tegobe, ublažava simptome prehlade i odlično čisti oraganizam. Može da ublaži migrenu i simptome artritisa.

Medicinska upotreba limun trave

Kod istočnih naroda limunova trava je sastojak koji dosta ulazi u čajeve i suplemente. Istraživanja su utvrdila da ima antigljivična, antiinflamatorna i antioksidanta svojstva. Jedna komponenta ulja od limun trave po nazivu citronelol, snižava krvni pritisak kod miševa. Eterično ulje limun trave je sedativ, karminativ, analgetik i antipiretik. Ulje limun trave se dobija destilacijom vodenom parom. Pri proizvodnji se dobija aromatična voda kao sporedni proizvod. Ona je našla primenu u kozmetičkoj industriji. Utvrđeno je da ulje limunove trave deluje kao sedativ, ali ne tako efikasno kao lekovi.

Limunova trava protiv insekata

Limunova trava je pokazala repelentno dejstvo protiv mušica, muva i komaraca. Tako se ulje limunove trave često koristi u prirodnim repelentima. Interesanto je da neki pčelari koriste ulje limunove trave da bi privukli rojeve pčela. Izgleda da kod pčela ima suprotan efekat.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!