Čaj od ruzmarina za bolju cirkulaciju i rast kose priprema

caj od ruzmarinaČaj od ruzmarina sigurno nije jedan od najpoznatijih čajeva, ali deluje efikasno kao čaj za bolju cirkulaciju. To mu dalje omogućava da bude prirodan lek za glavobolju, za nizak pritisak i za rast kose. Sigurno se i vama nekad desilo, da kad dođe hladnije vreme, više vremena provodite kući sedeći i jednostavno su hladne noge i ruke, jer je slabija cirkulacija. Nije ih lako zagrejati. Kod nekih ljudi je ovo hronično. Tu bi čaj od ruzmarina trebalo da pomogne. Poboljšana cirkulacija će doprineti prokrvljenosti krvnih sudova i to može da pomogne da se ublaže menstrualne tegobe kod žena, a poboljša potencija kod muškaraca. Čaj od ruzmarina može i da poboljša apetit kod dece, podržava rad želuca i pomaže kod iscrpljenosti organizma. Ovaj čaj je dobar i za jetru, reumu i kostobolju. Stimulativno deluje na poboljšanje funkcije jetre i žučne kese. Poboljšava koncentraciju i memoriju pamćenja. Mogu se koristiti i okrepljujuće kupke od ruzmarina, ali bolje kad je jutro, nego kad je veče, jer razbuđuju.

Kako se priprema čaj od ruzmarina

Kafenu kašiku suvih listića ruzmarina preliti sa 2 dl ključale vode. Neka odstoji 10 minuta, pa procediti i piti najbolje pre jela. Miris ruzmarina je prijatan, ali ukus čaja zaista nije ništa posebno. Piti 1-3 šolje na dan.

Čaj od ruzmarina za rast kose

Ispijanje šoljica čaja od ruzmarina podstiče rast kose, ali sa jačim čajem od ruzmarina možemo ispirati kosu, pa će kosa da dobije sjaj i zaštitu od peruti. Čaj od ruzmarina priprema se za ispiranje kose na isti način, samo se na jednu šolju stavljaju 3 kafene kašike suvih ili svežih listića ruzmarina, da bi bio jači. Dosadašnja naučna istraživanja su pokazala da ruzmarin stimuliše rast kose.

Čaj od ruzmarina za lice

Čaj od ruzmarina može se upotrebiti spolja za lice. Nekoliko grančica ruzmarina se potopi u šolju tople vode. Kada se voda ohladi, ovom vodicom se umiva lice. Ruzmarin tonizira, osvežava, čisti i ublažava bore na licu.

Čaj od ruzmarina ne treba da piju osobe sa visokim pritiskom i kamenom u žuči. Nije za trudnice.

Ruzmarin biljka

Latinski naziv za ruzmarin je Rosmarinus officinalis. To je zimzelena biljka, karakteristična za Mediteran, koja raste u obliku grma. Visine može biti do 3 m. Ima listiće kao iglice. Miris im je prilično intenzivan, a ukus pikantan do gorak, te nije ni čudo što se najviše koristi ova biljka kao začinska. Cvetovi su sitni i svetloplave boje. Lekoviti delovi biljke su listovi, cvetovi i grančice, ali listovi su najviše u upotrebi. Listići ruzmarina su puni eteriočnog ulja, čiji kvalitet zavisi od pogodnih klimatskih uslova.

ruzmarin

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!