Karanfilić (klinčić) kao lek za zubobolju i protiv zadaha

klincicKaranfilić kao lek se koristi u indijskoj, kineskoj, zapadnoj biljnoj medicini i stomatologiji. Poznat je karanfilić kao lek za zubobolju, a zbog svoje postojane i prijatne arome se upotrebljava i protiv neprijatnog zadaha. Podstiče dobro varenje hrane, sprečava nadimanje i poboljšava peristaltiku creva. Koristi se za dezinfekciju usne duplje, ali i ruku. Deluje antiseptično. Povremenom upotrebom smanjuje se rizik od prehlada. Karanfilić ili klinčić je koristan i protiv povišenog holesterola. Može se interno koristiti kao čaj od karanfilića ili ulje za hipotonične mišiće, uključujući multiplu sklerozu. U kineskoj medicini navodi se karanfilić kao lek protiv štucanja.

Karanfilić biljka

Karanfilić je ustvari tropsko zimzeleno drvo latinskog naziva Eugenia caryophyllata. Naraste oko 10 m u visinu. Poreklom je sa Molučkih ostrva, a uzgaja se komercijalno u Indiji, Indoneziji, Madagaskaru, Zanzibaru, Tanzaniji, Pakistanu itd. Kao začin i lekoviti deo biljke, koriste se cvetni pupoljci. Oni sadrže veliku količinu ulja, do 24%. Ulje karanfilića i glavni sastojak eugenol je odličan antiseptik i analgetik. Sem cvetnih pupoljaka i ulja, može se naći i mleveni karanfilić u prodavnicama zdrave hrane. Troši se najviše kao začin u kulinarstvu, zatim za proizvodnju etarskog ulja, te u industrijskoj proizvodnji parfema i likera. Zbog svog dugotrajnog, prodornog i snažnog mirisa, dobar je repelent. Tera komarce i druge insekte.

Karanfilić u stomatologiji

Osim što karanfilić deluje kao prirodni analgetik, protiv zubobolje, eugenol upotrebljavaju i stomatolozi. Eugenol sa cink oksidom se koristi za privremeno popunjavanje šupljih zuba, kod potrebe za privremenom plombom i lečenjem. Sastavni je deo mnogih pasti za zube i tabletica koje imaju ulogu za zdravlje zuba i usta.

Recept protiv zubobolje

Kada razmislimo koji su najbolji prirodni lekovi za zubobolju, tu sigurno ubrajamo karanfilić. Obično zubobolja nastupi iznenada, u neko doba dana ili noći, kada nismo ni blizu zubara. Da li odmah uzimati lekove protiv bolova ili probati karanfilić. Treba ga imati u kući uvek, bez obzira u kom obliku. Ako je mleveni karanfilić u prahu, samo ga pospite po zubu koji vas boli i desnima oko tog zuba i sačekajte da deluje. Ako je ceo klinčić, onda ga stavite na desni oko zuba. Ako imate ulje karanfilića, to je najbolje. Pomešajte nekoliko kapi ovog ulja sa običnim uljem, a potom štapićem za uši nanesite na desni oko zuba koji vas boli. To je analgetik, koji bi trebao da utiče tako da predeo oko zuba blago utrne, a bol umine.

Karanfilić protiv neprijatnog zadaha

Kad razmislimo koji su najbolji prirodni osveživači daha, a protiv neprijatnog zadaha, tu ne treba zaobići karanfilić. Dovoljno je da se zagrize karanfilić i drži neko vreme u ustima ili se mala količina karanfilića u prahu drži u ustima i to efikasno osvežava dah. Ovo su mnogi u prošlosti koristili protiv neprijatnog zadaha. Prijatniji način je da dodate karanfiliće u bilo koji čaj koji pijete i primetićete taj postojan i dugotrajan miris, koji osvežava dah.

Kuvano vino sa karanfilićem cimetom i pomorandžom

Jedan od najpoznatijih recepata u našim krajevima, gde se upotrebljava karanfilić ili klinčić, jeste kuvano vino. Kuvano vino sa klinčićem je piće koje se uglavnom koristi kada je hladno vreme. Veruje se da ovaj topao napitak ima ulogu protiv nazeba. Dobro će kuvano vino sa karanfilićem zagrejati organizam. Tu nema sumnje.
Sipati u šerpu 1 l crnog vina, čašu vode, 4 kašike šećera, 1 kašičicu karanfilića, ½ kašičice cimeta. Dovesti sve do ključanja, pa skloniti. Sipati u šolje, a odozgo u svaku staviti po kolut pomorandže.

karanfilic

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!