Uzgoj borovnice sorte prinos otkup isplativost

Borovnice su cenjeno voće, koje se uspešno uzgaja kod nas. Ima poroizvođača sa iskustvom, koji to već godinama uspešno rade, a uvek ima i novih interesenata. Njih zanima, kolika je za uzgoj borovnice isplativost i naravno zarada.

Izbor sorte borovnice

Postoji mnogo dobrih sorti i pitanje je koja je najbolja. Ipak kod nas se ubedljivo najviše traži sorta borovnice Duke (Djuk). Razlog za to je potpuno razumljiv. Ova sorta sazreva i bere se, u junu baš negde između berbi u Španiji i Poljskoj, koje važe za lidere u pogledu proizvodnje borovnice. To je nekih mesec dana praznine, odnosno ceo jun mesec, koji naši proizvođači koriste da bi plasirali borovnicu na strano tržište. Prednost je u tome što se tada postiže dobra otkupna cena borovnice. Postoji statistički podatak da je 2016. godine otkupna cena borovnice tada iznosila 4.2 – 6 eur po kg.
Ostele popularne sorte borovnice su: Blue crop, Herbert, Elliot, Spartan, Blue ray, Bluette, Cowill, Darrow, Jersey, Patriot, Sierra, Earlyblue, Bluegold, Chanticleer, Meader itd.

Gajenje borovnice

Za podizanja zasada borovnice potrebno je sve dobro planirati. Za uzgoj borovnice pogodno je kiselo zemljište. Ako imamo neophodne uslove za uzgoj borovnice, treba izabrati sortu ili više njih koje ćemo uzgajati. Za sadnice borovnice prodaja je kod nas organizovana u rasadnicima, poljoprivrednim apotekama i naručivanjem preko interneta. Cena sadnice borovnice kreće se od 300-600 dinara, ali zavisi od količine koja nam je potrebna, pa tako mogu da se dobiju i povoljnije cene. Sadnju je najbolje obaviti u jesen u oktobru ili novembru. Do proleća će se biljka lepo ukoreniti. Razmak kod sadnje borovnice u redu je 1,2 m, a između redova je 3 m (ako planiramo pristup mehanizacije). Borovnica se uzgaja u obliku žbuna ili žive ograde. Optimalna prinos po hektaru možemo očekivati ako primenimo sve agrotehničke mere, kao što su rezidba, đubrenje, zaštita, okopavanje i navodnjavanje borovnice. Podnosi niske zimske temperature veoma dobro, pa čak i -25 bez oštećenja. Tokom letnjih meseci traži dosta vlage, jer ima relativno plitak koren, pa se preporučuje navodnjavanje.

Prinos borovnice

Obično se sade dvogodišnje sadnice. Nakon 3 godine po sadnji može se očekivati ozbiljniji rod, od oko 2 do 3 kg po biljci. Nakon 5 godina posle sadnje možemo očekivati prinos borovnice po sadnici 6 do 10 kg, a to je ustvari i pun rod. Ovo je prinos kada se primene sve agrotehničke mere i kada vremenske prilike idu na ruku. Inače proizvođači borovnice mogu biti zadovoljni i sa 4 kg po biljci, jer i tako se ostvaruje dobar prinos borovnice po hektaru od oko 10 t, pa je isplativost uzgoja borovnice evidentna.

Pogledajte i kako se koristi borovnica

Koliko se isplati uzgajati borovnicu

Zarada zaista može biti dobra. Neki stručnjaci idu tako daleko, da kažu da je sad uzgoj borovnice naisplativiji, od voća. Zato gajenje borovnice kod nas ima perspektivu, pošto naša zemlja ima povoljne uslove. Tačno je da u Srbiji ne postoji kultura potrošnje ovog voća, ali zato je na stranom tržištu ovo traženo i skupo voće, te je potencijal za visok devizni priliv obećavajući. Normalno za svakog početnika, važi pravilo da mu treba savet i iskustvo stručnjaka ili već postojećih proizvođača, da bi uspeh oko proizvodnje i plasmana borovnice bio potpun. Ako napravimo mali proračun, uzimajući u obzir navedene prinose i cene, ispada da je sa jednog hektara moguće ubarati borovnicu u iznosu od oko 50000 eur. Naravno od ovoga treba oduzeti i neke troškove da bi rekli šta je dobitak, ali složićemo se da se ovo isplati raditi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!