Hamamelis biljka (veštičji lešnik) – voda tonik krema

Hamamelis virginiana ili veštičji lešnik (witch hazel) je listopadno malo drvo ili grm. Potiče iz Severne Amerike, a prenet je i  uzgaja se u Evropi. Kultiviše se često kao ukrasna, mada je u pitanju i lekovita biljka. Od kore, grančica i listova hamamelis biljke proizvodi se tečnost koja je aktivni sastojak nekih kozmetičkih i medicinskih preparata za negu kože (tonik, krema, gel).

Karakteristike

Hamamelis biljka naraste od 3-8 m u visinu, a retko kad više od toga. Kora je glatka, svetlosmeđe boje. Mlade grančice su obrasle dlačicama, a kasnije postaju glatke. Listovi su ovalni, naizmenični, slabo nazubljenog oboda. Cvetovi su dvopolni, žuti do žutonarandžasti.  a cvetanje je u jesen, kada opada lišće. Plod je dvodelna kapsula, i sadrži dva semena. Kapsula se raspada kada je zrela, tako što eksplodira i izbacuje seme. Seme može da leti oko 8 metara.

Kultivacija

Veštičji lešnik je popularna ukrasna biljka. Uzgaja se hamamelis zbog klastera žutih cvetova, koji cvetaju i šire se tokom jeseni, nešto pre opadanja listova, tokom opadanja i dalje tokom zime.Medicinska upotreba

Od hamamelis biljke se pravi cvetna voda, koja ima primenu u kozmetičnoj i farmaceutskoj industriji. Ima jako protivupalno i regenerativno dejstvo. Njom se tretira koža usled crvenila i upale. Već vekovima se koristi kao sredstvo za umirenje kože. Dakle, ima adstrigentno dejstvo. Hamamelis tonik za lice pomaže uklanjanju viška masnoće sa lica. Smatra se jednim od najboljih prirodnih tretmana za akne na licu. Takođe, korisna je u tretmanu hemoroida i proširenih vena.
Listovi i kora severnoameričkog veštičjeg lešnika se koriste za proizvodnju dekokta, koji se primenjuje kao rashlađivač u herbalizmu, tradicionalnoj medicini i proizvodima za negu kože. U savremenim apotekama se prodaje kao voda od veštičjeg lešnika (witch hazel). To može biti sastojak masti, krema i gelova. Zato ga potražite pod nazivom hamamelis tonik za čišćenje lica ili hamamelis krema.
Koristi se isto za tretiranje osipa od pelena kod beba. Ova delotvorna tečnost dobijena iz veštičjeg lešnika se može praviti maceracijom i destilacijom. Zvanično to je lek za sprečavanje iritacije kože, ali se primenjuje i za hemoroide i blaža krvarenja. Pa tako za tretman rana i modrica, psorijazu, ekcem, ispucalu kožu, ujed insekta i opekotine. Uprkos nedostatku studija i dokaza o efikasnosti u narodnoj medicini se koristi kod vaginalnih bolesti i hemoroida nakon porođaja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!